Поділитись:

У Польщі для українців створили профспілку

Субота, 23 липня 2016, 15:45

Головне завдання профспілки для українців у Польщі – захист прав іноземців, які працюють на польському ринку праці.

Вона допомагатиме українцям зрозуміти польський ринок праці, а також відстоювати свої права, – повідомляє Польське радіо.

Профспілка є спільною ініціативою українських працівників та Загальнопольського союзу профспілок. Як каже Пйотр Островський з Міжнародного відділу союзу, іноземці часто не знають процедур працевлаштування у Польщі, тому часто стають жертвами нечесних роботодавців:

"Найчастіше вони приїжджають на підставі запрошень агентств тимчасового працевлаштуваня. Ці агентства не повинні брати гроші за запрошення, тобто наміри працевлаштувати іноземця. А вони беруть за своє посередництво величезні гроші – від 200 до 250 доларів. Коли люди приїжджають на місце, тоді з'являються проблеми".

Українські працівники часто погоджуються на працю без жодних документальних підстав. Вони наївно вірять, що коли Польща є членом ЄС, то тут всі чесні і роботодавець – якщо сказав, що заплатить за роботу, то справді заплатить, - говорить Пйотр Островський:

"Ми, натомість, знаємо, що повинен бути договір, який регулює умови праці, і на підставі якого виплачується зарплата. А у випадку іноземців часто буває так, що вони не мають жодних документів, і навіть не мають підстави, щоб вимагати від роботодавця аби той заплатив за роботу. Дуже часто трапляються ситуації, коли працівникові завершується термін перебування у Польщі, то роботодавці просто не платять за останній місяць грошей. Вони знають, що людина мусить виїхати до дому".

Профспілка українців допомагатиме працівникам у вирішенні описаних проблем з роботодавцями, плвнує теж проводити курси польської мови та ознайомлювати україніцв з правилами польського ринку праці.

Надрукувати
мітки:
коментарів