Поділитись:

Волинського податківця-хабарника поновили на посаді через суди

П'ятниця, 05 серпня 2016, 16:57
Волинського податківця-хабарника поновили на посаді через суди

Заступника начальника Головного управління Державної фіскальної служби у Волинській області Руслана Вандьо, якого разом із підлеглим ще в лютому 2015-го затримали"на гарячому" під час отримання хабара розміром у 400 тисяч гривень, адміністративні суди повертають на посаду.

Відповідні рішення винесли Львівський окружний адміністративний суд та Львівський апеляційний адміністративний суд, – пише Юрій Горбач, Рівненське агентство журналістських розслідувань спеціально для CorruptUA.org.

Заступника начальника ГУ ДФС у Волинській області Руслана Вандьо разом із його підлеглим – начальником управління податкового і митного аудиту Віктором Палюховичем – затримали під час отримання 400 тисяч гривень хабара ще у лютому 2015-го року. Вони вимагали гроші за невідображення у акті перевірки одного з підприємств порушень податкового законодавства та недонарахування податків на суму майже 3 мільйони 500 тисяч гривень. Після цього високопосадовця відсторонили від роботи на час службового розслідування, а в травні 2015-го за його результатами чоловіка звільнили. Цікаво, що самого Руслана Вандьо під варту не взяли. За нього внесли заставу розміром у 365 тисяч гривень.

Після звільнення Вандьо почав судову тяганину із податковою. Спочатку звернувся до Львівського окружного адміністративного суду. У листопаді минулого року Феміда частково задовольнила його позов: суд вирішив, що звільнили посадовця безпідставно, поновив його на посаді та ще й зобов`язав стягнути на його користь майже 20 тисяч гривень середнього заробітку за безробітний період.

Податкова оскаржила таку постанову до Львівського апеляційного адміністративного суду. В апеляційній скарзі податківці написали, що "підставою для звільнення позивача було неналежне виконання службових обов`язків, недостатній рівень організації роботи і контролю за роботою підлеглих, порушення правил етичної поведінки, а також одноразове грубе порушення трудової дисципліни". Останнє ґрунтувалося на висновках внутрішнього службового розслідування податківців, яке розпочали 25 березня, тобто, більш ніж через місяць після затримання посадовця "на гарячому".

"Апеляційний суд звертає увагу на те, що відповідно до змісту акту службового розслідування від 21 квітня 2015 року про вчинення кримінального правопорушення відповідачам стало відомо 09 лютого 2015 року після отримання спецповідомлення Управління внутрішньої безпеки ГУ ДФС про надзвичайну подію. Розпорядження в.о. голови ДФС № 77-р "Про проведення службового розслідування" було прийнято лише 25 березня 2015 року і представник ДФС у ході апеляційного розгляду не змогла пояснити суду причин зволікання з прийняттям такого рішення", – йдеться вухвалі Львівського апеляційного адміністративного суду від 17 лютого цього року.

Таким чином, на думку апеляційного суду, податківці затягнули терміни із застосуванням дисциплінарних заходів до посадовця і його звільненням. Суд повважав, що податківці мали місячний термін на покарання посадовця рахуючи із 9 лютого 2015 року, а не з дня закінчення внутрішнього службового розслідування 21 квітня 2015 року, тому й відмовив в задоволенні апеляційної скарги. Ухвала Львівського апеляційного адміністративного суду вже вступила в силу і з 27 квітня цього року наказом Державної фіскальної служби Руслана Вандьо поновили на посаді.

У приймальні керівництва Головного управління ДФС в області кажуть, що з 3 серпня Руслан Вандьо перебуває у відпустці, до цього перебував на лікарняному. Чи виходив Руслан Вандьо повноцінно на роботу після поновлення на посаді в приймальні відповісти не змогли.

В березні цього року податківці подали касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду України, який, однак, вирішив не призупиняти виконання постанови другої інстанції. Коли відбудеться розгляд справи в касаційній інстанції поки не відомо.

Надрукувати
мітки:
коментарів
17 квітня 2024
15 квітня 2024
12 квітня 2024
11 квітня 2024
10 квітня 2024
08 квітня 2024
07 квітня 2024