Поділитись:

Нацбанк вводить в обіг нові гривні

П'ятниця, 26 серпня 2016, 15:29
Нацбанк вводить в обіг нові гривні

Національний банк України презентував пам'ятні банкноти номінальною вартістю 20 гривень, присвячені 160-річчю від дня народження українського письменника Івана Франка.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

За словами заступника голови Національного банку Якова Смолія, у світі такий вид продукції, як пам'ятні банкноти, є досить популярною справою. Наприклад, пам'ятні банкноти випускають Польща, Білорусь, Казахстан та багато інших країн.

Яків Смолій нагадав, що у 2011 році на честь відзначення 20-ї річниці створення Національного банку України тиражем 1 000 штук була випущена пам'ятна банкнота номінальною вартістю 50 гривень.

Пам'ятні банкноти на честь 160-річчя Івана Франка введуть в обіг з 1 вересня. Їх тираж становитиме один мільйон штук, а для нумерування банкнот використано серію ЦБ.

Нацбанк вводить в обіг нові гривні

Директор Департаменту грошового обігу Національного банку України Віктор Зайвенко детально розповів про дизайн нової пам'ятної банкноти та її новітні елементи захисту.

"Національний банк розробляв цю банкноту з метою вдосконалення технології виготовлення грошових знаків національної валюти України та елементів їх захисту. Працюючи над її створенням, ми втілювали найсучасніші інноваційні технології як у дизайні, так і в системі захисту", директор Департаменту грошового обігу Національного банку України Віктор Зайвенко.

За його словами, на банкноті запроваджено нові оптично-змінні елементи захисту:

  • "віконна" захисна стрічка з ефектом руху фонових зображень;
  • елемент SPARK, що поступово змінює колір під час зміни кута нахилу банкноти.

У центральній частині на лицьовому боці пам'ятної банкноти розміщено портрет Івана Франка; основним елементом дизайну зворотного боку пам'ятної банкноти номіналом 20 гривень залишено зображення будівлі Львівського оперного театру.

Як і обігові банкноти номіналом 20 гривень пам'ятна банкнота має переважаючий зелений колір і тонований під цей колір банкнотний папір.

20 000 примірників цих пам'ятних банкнот будуть запаковані в сувенірні конверти та реалізовуватимуться регіональними представництвами Національного банку України за ціною 31 гривня. Вартість решти пам'ятних банкнот становитиме 27 гривень.

Надрукувати
мітки:
коментарів