Поділитись:

На Волині все рідше виплачують зарплату "в конвертах"

Вівторок, 06 вересня 2016, 16:43

На Волині працює чимало підприємств, де зарплата – нижча мінімальної. На даний час в області ще залишається 489 юридичних осіб, які продовжують виплачувати зарплатню працівникам менше мінімальної.

Переважна кількість таких платників знаходиться у містах Ковелі, Луцьку та Луцькому районі.

Про це повідомили у відділі інформаційної політики облдержадміністрації.

Як зазначила під час оперативної наради в голови облдержадміністрації начальник головного управління ДФС в області Світлана Савчук, робота податкових інспекцій зосереджена на проведенні аналізу стану фінансово-господарської діяльності платників, які нараховують заробітну плату менше встановленого мінімуму, та ймовірною необхідністю для цього кількістю трудових ресурсів із метою спонукання роботодавців виплачувати кошти працівникам в адекватному розмірі.

У 2016 році направлено 933 матеріал з цієї категорії підприємств до діючих комісій в районних державних адміністраціях області.

Як повідомила Савчук, за результатами проведеної роботи спостерігається позитивна тенденція щодо зменшення кількості суб'єктів господарювання, які виплачують заробітну плату в розмірі менше встановленого законом..

"До речі, під час співбесід на заслуховуваннях не було жодного підприємства, установи та організації, у працівників яких тарифна ставка, оклад, посадовий оклад були нижчими від прожиткового мінімуму, встановленого законодавством для працездатної особи. Як аргументи нарахування зарплатні менше визначеного рівня зазначалися: використання режиму неповного робочого дня/тижня, робота за сумісництвом із основним місцем роботи, тимчасова втрата непрацездатності, відпустки без збереження зарплати, перебування підприємства на просто", – зауважила вона.

Також Світлана Савчук розповіла про налагоджену співпрацю управління ДФС із органами Держпраці в контексті детінизації використання праці найманих осіб та виплачених їм доходів. Відтак, на підставі інформації про недотримання мінімальних гарантій із оплати праці ними у липні-серпні поточного року проведено 48 перевірок, 5 із яких – в серпні.

Як зауважив начальник управління Держпраці в області Ростислав Стасько, під час таких перевірок на деяких підприємствах виявили так звану "зрівняйлівку" – встановлення однакових окладів для усіх працівників не залежно від займаної посади.

Інспектори Державної служби України з питань праці, зокрема волинського управління, проводиться роз'яснювальна робота серед таких суб'єктів господарювання, оскільки основною метою управління є не накладення штрафних санкцій, а легалізація трудових стосунків та приведення їх у відповідність.

Надрукувати
мітки:
коментарів