Поділитись:

Комітет свободи слова ВР зробив заяву щодо волинської газети "Вільним шляхом"

Середа, 28 вересня 2016, 18:34
Комітет свободи слова ВР зробив заяву щодо волинської газети

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики 21 вересня розглянув питання щодо захист прав трудового колективу Ківерецької районної газети "Вільним шляхом" та забезпечення виконання Закону України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації".

Про це інформує Детектор Медіа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЖУРНАЛІСТИ ВОЛИНСЬКОЇ "РАЙОНКИ" У КИЄВІ ВИМАГАТИМУТЬ ЗВІЛЬНЕННЯ ГУНЧИКА

Текст заяви, який розміщено сайті Комітету, даємо повністю:

"Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні 21.09.2016 р. розглянув питання про захист прав трудового колективу Ківерецької районної газети "Вільним шляхом" та забезпечення виконання Закону України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації".

Трудовий колектив газети "Вільним шляхом" вирішив долучитися до друкованих засобів масової інформації, які реформуються на першому етапі. Всупереч цьому Ківерецька районна рада Волинської області прийняла рішення про участь у реформуванні районної газети на другому етапі. Засновником звільнено в.о. головного редактора газети, здійснено спробу опечатування приміщень газети. Конфлікт набув широкого розголосу. Колектив газети оголосив страйк.

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики наполягає на неухильному дотриманні органами державної влади та органами місцевого самоврядування вимог Закону України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації", вважає неприпустимими будь-які спроби протидії реформуванню державних і комунальних друкованих засобів масової інформації. Комітеті застерігає, що повернення друкованих засобів масової інформації у державну або комунальну власність не буде.

Комітет звертається до всіх органів державної влади та органів місцевого самоврядування з вимогою дотримуватись чинного законодавства на перехідному етапі реформування державних і комунальних друкованих мас-медіа, не зловживати правом засновників друкованих засобів масової інформації та надавати пріоритетне право трудовим колективам у визначенні способу реформування.

Комітет рекомендує Державному комітету телебачення і радіомовлення України постійно здійснювати моніторинг процесу реформування друкованих засобів масової інформації та надати рекомендації державним і комунальним друкованим засобам масової інформації щодо порядку прийняття рішення про реформування друкованих засобів масової інформації та особливостям управління майном редакцій у процесі їх реформування.

Комітет звертається до Волинської обласної ради з проханням втрутитись у конфлікт між трудовим колективом Ківерецької районної газети "Вільним шляхом" та Ківерецькою районною радою і забезпечити виконання положень Закону України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації".

Комітет звертається до Ківерецької районної ради та трудового колективу Ківерецької районної газети "Вільним шляхом" створити комісію примирення для вирішення протиріч.

Комітет підтримує колектив Ківерецької районної газети "Вільним шляхом" у прагненні провести реформування газети згідно Закону України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації" та тримає хід реформування газети на контролі".

Як відомо, 29 вересня колектив ківерцівської районної газети "Вільним шляхом" та представники НМПУ збирається провести пікет під Адміністрацією президента та Кабінетом міністрів. Нагадаємо, 19 вересня в Луцьку працівники ківерцівської районної газети "Вільним шляхом" (Волинська область) під стінами приміщення Волинської обласної радирозпочали безстроковий страйк через конфлікт з районною владою з приводу роздержавлення газети.

Конфлікт розпочався ще в квітні 2016 року, коли районна рада вирішила забрати в газети частину приміщення, а згодом почала вимагати підписання і реєстрації нового Статуту. Всі ці процеси відбувалися в період, коли видання вступило в процес роздержавлення.

13 серпня газета "Вільним шляхом" вийшла з чистими аркушами і зверненням до читачів, у якому висловила свою незгоду з діями місцевої влади через звільнення редакторки видання Марії Хітько за нібито прогул.

Також у серпні колектив газети написав заяву в поліцію про перешкоджання професійній журналістській діяльності та перевищення повноважень керівництвом районної ради через призначення виданню нового керівника і втручання засновників у діяльність газети.

Надрукувати
мітки:
коментарів