Поділитись:

Ціна "Вільного шляху", або Роздержавлення ЗМІ по-волинськи

Автор: Василь Бідун |
Понеділок, 03 жовтня 2016, 21:00

Ківерцівська районна газета Ківерцівська районна газета "Вільним шляхом"

Конфлікт між невеличкою "районкою" "Вільни шляхом" та Ківерцівською районною радою, який спалахнув на початку року, з плином часу набирає дедалі більших обертів і розголосу.

Незважаючи на те, що газета в березні озвучила своє прагнення протягом 2016 року розірвати зв'язки з владою та стати повністю незалежною, між намірами та реальністю раптово виросла прірва, здолати яку газеті поки не вдається.

Відсутність спільного бачення та шляхів вирішення потягнуло за собою чимало суттєвих наслідків: звільнення керівника і призначення нового проти волі колективу, безстрокового страйку під стінами Волинської обласної ради та Адміністрації Президента та розмитого майбутнього газети.

Очевидно, що каменем спотикання у цій історії стало приміщення площею трохи більше 300 м. кв. Якщо колектив редакції претендує на нього повністю, то у місцевої влади бачення інше.

"Конкурент" спробував дослідити тісні сплетіння відносин між владою Ківерцівського району та місцевою газетою і зрозуміти, на чиєму боці правда.

Закон про роздержавлення ЗМІ

Із 1 січня 2016 року набрав чинності Закон "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації". Згідно з ним, протягом 3 років усі друковані медіа в Україні, засновані органами державної влади, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування, повинні стати незалежними від своїх засновників. Реформування може відбуватися у два етапи і чотирма способами: перший етап – протягом 1 року з дня набрання чинності цим законом, а другий – протягом наступних 2 років.

Ківерцівська "районка" на зборах трудового колективу 1 березня вирішила "піти" першим етапом реформування. Як спосіб реформування обрали вихід райради і РДА зі складу співзасновників та перетворення редакції трудовим колективом у суб'єкт господарювання із збереженням назви, цільового призначення, мови видання і тематичної спрямованості друкованого ЗМІ.

Наприкінці процесу роздержавлення газета мала б отримати від влади приміщення в оренду, сплачуючи за нього по 1 гривні в рік протягом 15 років. Таким чином, з 1 січня 2017 року у складі засновників газети "Вільним шляхом" мав залишитися лише трудовий колектив.

Учасники першого етапу реформування, як зауважують медійники, гарантовано отримають державну підтримку на закупівлю поліграфічних послуг та паперу, призначеного для забезпечення видання друкованого засобу масової інформації.

Епопея під назвою "роздержавлення" і боротьба за приміщення

Плакати на підтримку роздержавлення газети Плакати на підтримку роздержавлення газети "Вільним шляхом" під Волинською обласною радою

1 березня 2016 року трудовий колектив редакції на зборах прийняв рішення брати участь у першому етапі роздержавлення. На зборах, як представники співзасновників, присутні були заступник голови районної ради Тамара Чигрин і перший заступник голови РДА Юліан Таранчук.

Вже 30 березня Ківерцівська районна рада на черговій четвертій сесії прийняла два рішення щодо газети "Вільним шляхом". Цікаво, що ці рішення безпосередньо не стосувалися питання роздержавлення газети. Однак опосередковано, схоже таки, зачепили.

Причиною того, що райрада не розглянула питання про роздержавлення на четвертій сесії, на думку екс-редактора видання Марії Хітько, є те, що усі необхідні документи було зібрано і надано райраді дещо пізніше від дати проведення зборів. А оскільки на їх опрацювання райраді потрібно 20 робочих днів, то й до 30 березня нібито не вклалися.

В одному з рішень йшлося про підготовку змін до Статуту редакції, а також оформлення документів для передачі в оренду районній газеті приміщення у Ківерцях, на вулиці Парковій, 8 (саме те, в якому редакція працювала від самого початку, – К.).

Як видно з тексту, йдеться про підготовку до оренди частини приміщення площею 339,8 м. кв, тобто усієї будівлі.

У ще одному рішенні четвертої сесії депутати затвердили програму редакції Ківерцівської районної газети "Вільним шляхом" на 2016-2017 роки. За цією програмою на 2 роки було передбачено фінансування з районного бюджету у розмірі 520 тисяч гривень.

Через 9 днів, 8 квітня 2016 року, очевидно, опрацювавши надані редакцією документи, Ківерцівська районна рада зібралася на позачерговій п'ятій сесії. На ній, власне, і прийняла рішення про реформування та про спосіб реформування газети "Вільним шляхом".

Ключові тези, які підтримала районна рада:

    • реформувати газету "Вільним шляхом" на другому етапі реформування
    • після процесу реформування, передати газеті в оренду на 15 років частину приміщення на вулиці Парковій, 8 у Ківерцях площею 167,2 м. кв
Можна зауважити, що у порівнянні з рішенням районної ради від 30 березня 2016 року, площа, яку пропонували в оренду для районної газети, зменшилася більше ніж удвічі.

У пункті 7 цього рішення чітко вказано: "Внести зміни до рішення районної ради від 30.03.2016…, замінивши… слова і цифри "339,8 м. кв" словами і цифрами "167,2 м. кв".

Чому районна рада трохи більше ніж за тиждень змінює свою позицію з приводу площі, яку готова надати в оренду газеті?

Голова районної ради Григорій Недопад пояснює: "30 березня питання про роздержавлення ще не стояло. У нас був місячний термін якраз 8 квітня. В цей термін ми вклалися і прийняли рішення щодо газети".

Схоже на те, що "точкою кипіння" між районною радою та газетою "Вільним шляхом" є якраз приміщення і різні бачення щодо нього у двох сторін.

"Районна рада не дає трудовому колективу газети усієї площі будівлі через те, що вони фактично займають 167,2 м. кв. А навіщо їм більше, якщо вони не можуть здавати в суборенду це приміщення", – міркує голова райради і додає, що усі документи на будівлю оформлені на райраду, а тому вона є комунальною власністю.

"Це є комунальне майно районної ради. Коли ми починали всю цю епопею, комісія чітко зафіксувала, скільки кабінетів займає редакція. Зрештою, їх вирішили залишити. По-факту, ми їм віддаємо те, що вони мають. Решту на розсуд громади ми можемо здавати в оренду. А їм це заборонено", – резюмує Григорій Недопад.

Колишня керівниця газети "Вільним шляхом" Марія Хітько своєю чергою стверджує, що намір районної ради відібрати частину приміщення є незаконним. Мовляв, уся будівля площею 339,9 м. кв перебуває на балансі редакції, а тому остання й має право на неї.

"Якщо в мене на 1 січня 2016 року на балансі було 339,8 м. кві про це я дала офіційну відповідь Держкомітету телебачення і радіомовлення, провівши акти інвентаризації, як я можу підписувати договір оренди на частину приміщення? Ну як я можу це робити? Хто за це буде відповідати?", – каже Марія Хітько.

Також екс-редактор зауважує, що районна рада не має права продавати, орендувати чи здійснювати інші операції, наслідком яких може стати відчуження майна редакції, відколи закон про роздержавлення ЗМІ почав діяти, тобто з 1 січня 2016 року.

На думку заступника голови Національної медіа-профспілки України Олександра Тарасова, мотивація районної ради – забрати приміщення, яке можна потім здавати в оренду кому завгодно, отримуючи з цього додаткові прибутки.

Те, що частину приміщення планують здавати в оренду, підтверджує і голова районної ради. Мовляв, кошти з цього вкладатимуть у розвиток газети.

А от голова Ківерцівської райдержадміністрації Валерій Ткачук розповідає, що районна рада у частину будівлі на вулиці Парковій, 8 планує "заселити" міграційну службу. Про це ж згадувала і Марія Хітько.

Ще один вагомий пункт рішення райради від 8 квітня – заборона суборенди.

У зверненні Ківерцівської районної ради за підписом голови Григорія Недопада, яке датоване 23 вересня 2016 року, сказано таке:

"В березні 2016 року на той час ще виконувач обов'язків головного редактора Марія Хітько наголосила, що редакція вимагає не лише ту площу приміщення, у якій працює (167,2 м. кв), а загалом усе приміщення (339 м. кв). Вона пояснила, що в перспективі розраховує використовувати приміщення для підприємницької діяльності, здаючи його в суборенду", – акцентують у зверненні, зауважуючи, що суборенда, згідно із законом, – заборонена.

Екс-редактор газети Екс-редактор газети "Вільним шляхом" Марія Хітько

Сама колишня керівниця газети каже, що здавати приміщення в суборенду трудовий колектив не планував. Мовляв, після того, як редакція стане окремим об'єктом господарювання, їй буде дозволено проводити супровідну підприємницьку діяльність, але про здачу приміщення в суборенду не йдеться.

"Можна буде книжковий магазин організувати. Якось думати, як нам вижити. Можливо, ми будемо свою газету продавати в роздріб, а то вона в нас у роздріб не продається. Тут треба буде думати, планувати", – міркує Марія Хітько.

"Таємниці" скасованих рішень

Майже непомітними штришками у рішенні районної ради від 30 березня 2016 року вимальовуються три скасування попередніх рішень. Одне з них датоване 29 листопада 2001 року.

Безумовно, скасування рішення 15-річної давнини не може не викликати цікавості. Як виявилося, не дарма.

У першому пункті цього документу, який "Конкуренту" вдалося отримати, сказано таке:

"Вийти із співзасновників Ківерцівської районної газети "Вільним шляхом" з належним районній раді майном та коштами".

Зумовлене це рішення, судячи з тексту, незадоволеністю районної ради змістом установчих документів редакції, зокрема установчим договором та Статутом, які райрада, будучи співзасновником, буцімто, не затверджувала.

Газета "Вільним шляхом", згідно з текстом рішення, відмовлялася переробляти установчі документи, мовляв, це потягне за собою тяганину з перереєстрацією.

Таким чином районна рада вирішила вийти зі складу співзасновників "районки", а після цього створити редакцію нової районної газети, засновником якої вже мала би бути Ківерцівська районна рада.

"У 2001 році було неузгодження між колективом і районною радою. Рада вийшла зі складу співзасновників і хотіла заснувати нову газету. Вона її не заснувала", – розповідає екс-керівниця газети Марія Хітько, яка працювала в редакції з 2004 року.

Проте далі, з її слів, районній раді не вдалося здолати спротиву трудового колективу і питання реорганізації газети зависло в повітрі.

Як розповідає Марія Хітько, ще одного фіаско у спробі зареєструвати новий Статут Ківерцівська районна рада зазнала у 2003 році. Тоді таким намірам нібито перешкодив тодішній прокурор Ківерцівського району Олексій Романовський через відсутність на те підстав. Мовляв, підставою для реєстрації Статуту є або реєстрація друкованого органу, або його перереєстрація.

Марія Хітько зауважує: після чергової невдачі у спробі зареєструвати новий Статут, Ківерцівська районна рада відкликала з чинного Статуту 1998 року свій підпис і печатку. Це рішення, каже вона, ніде не оприлюднено, хоча бухгалтер редакції його знайшов.

Ще одна спроба реорганізації газети відбулася у 2004 році. Тоді, розповідає колишня керівниця газети, районна рада ухвалила рішення про створення нібито нового видання – "Ківерцівської районної громадсько-політичної газети "Вільним шляхом" (на той час газету випускати під назвою "Районна газета "Вільним шляхом", – К.) і реєстрацію Статуту. Навіть трудовий колектив, як один зі співзасновників, таки ухвалив тоді нову версію Статуту. Марія Хітько каже, що це було зроблено під тиском влади.

Таким чином, Ківерцівська районна рада створила, так би мовити, двійника. Однак обійти свого прототипа йому не вдалося.

"Коли вся ця процедура була пройдена, печатки на Статуті стояли, відповідний лист був направлений до управління при обласній державній адміністрації, яке мало зареєструвати цей Статут. Однак воно тоді відмовило у реєстрації, зауваживши, що назва не змінюється, склад співзасновників не змінюється і підстав для реєстрації ні газети, ні Статуту немає", – розповідає Марія Хітько.

Тож з 2004 року начебто існувало дві газети, проте публікувати і далі продовжували видання під назвою "Ківерцівська районна газета", зареєстроване ще у 1998 році.

"Те, що було у 1998 році, залишалося у ці роки: ні код в держреєстрі не був змінений, ні рахунок", – стверджує колишня керівниця газети.

Фінанси газети: стільки порушень, що аж страх?

Випуск газети Випуск газети "Вільним шляхом" від 13 серпня, на сторінках якого редакція звинуватила районну раду в тиску

Борги, неузгодженість фінансових звітів та помилки, виявлені незалежним аудитом – ці причини називають представники районної ради, пояснюючи, чому "районка" "Вільним шляхом" не могла "піти першим шляхом роздержавлення.

"У фінансових звітах редакції газети "Вільним шляхом" за 1 півріччя та 1 квартал 2016 року є розбіжності, станом на початок звітного року. Незалежний аудит виявив суттєві помилки у бухгалтерських звітах редакції та зробив висновок, що "баланс не можна вважати достовірним", – сказано у зверненні Ківерцівської районної ради від 23 вересня 2016 року.

Голова райради Григорій Недопад "закидає" колективу редакції, що крім звернення про намір реформування, газетярі більше ніяк не контактували зі співзасновниками – районною радою чи райдержадміністрацією. Мовляв, таким чином органи влади не бачили, яка є заборгованість, щоб покрити її і "відпустити" газету у вільне плавання.

"Якщо б вони хотіли йти першим шляхом роздержавлення, їм потрібно було б за 4 місяці до нашого виходу подати всі звітності. Вони на це не звертали уваги і за перший квартал подали звіт тільки в червні", – каже голова районної ради.

Солідарний з головою райради і голова районної держадміністрації Валерій Ткачук.

"Вони подали один фінансовий звіт, другий. Цифри мали бути однакові, але вони виявились абсолютно різні. І мусили викликати фінансову перевірку, щоб вияснити, що таке робиться. А там порушень стільки, що страх", – вважає голова РДА.

Колишня виконувачка обов'язків головного редактора газети "Вільним шляхом" Марія Хітько каже, що борги – не на її совісті, адже керівником видання вона стала лише з 1 січня 2016 року. Навпаки: за перший квартал 2016 року видання практично розрахувалося з боргами.

"Борги "закидають". Але ж їх не я зробила. Вони були за минулі роки на 1 січня 2016 року. І я їх зменшила: виплатила повністю податкову заборгованість, військовий збір. За перший квартал "вийшла на нуль", фактично, за результатами діяльності редакції", – розповідає екс-керівниця "районки".

Невдовзі було проведено незалежний аудит районної газети за 2014 та 2015 роки діяльності.

У результаті перевірки, було виявлено певні розбіжності у фінансових показниках як за 2014, так і за 2015 роки.

Судячи з висновків аудитора, які вдалося отримати "Конкуренту", баланс активів і пасивів видання у 2014 році становив 66,6 тисяч гривень, попри те, що бухгалтер газети задекларував 60,3 тисяч гривень. Відхилення склало 9,5 %.

Відхилення балансу активів і пасивів за 2015 рік становило 4,9 %, або 53,5 тисяч проти 50,9 тисяч гривень, які вказав бухгалтер.

Серед основних зауважень аудитора, які він вказав у висновках, – відсутність документального підтвердження статутного капіталу газети (34,2 тисячі гривень) а також показ згорнуто заборгованості за рахунками з дебіторами і кредиторами.

"Допущені помилки є суттєвими (5 % валюти балансу), а тому баланс не можна вважати достовірним", – підсумовує аудитор фінансову перевірку 2014 та 2015 років.

Крім того, у своєму звіті аудитор надав 11 рекомендацій.

"Фінансові експерти, до яких зверталася керівник редакції та і сам аудитор визнали лише незначні помилки у веденні бухгалтерського обліку. Рекомендації аудитора редакція виконала…", – сказано на сторінках газети "Вільним шляхом" від 20 серпня (колектив газети активно використовував шпальти свого видання для протесту, – К).

Представник НМПУ Олександр Тарасов вважає, що не підтверджений документально статутний фонд – це проблема багатьох комунальних ЗМІ, яка, при цьому, не є такою вже й суттєвою.

"Районна рада своїм рішенням могла провести інвентаризацію і списати цей баланс, або передати його іншому підприємству. Це вже деталі, які можна владнати після прийняття рішення, що газета "йде" першим етапом роздержавлення", – стверджує Тарасов і наводить приклад з Чернівцями, де міська рада нібито так і вчинила при роздержавленні місцевої газети.

Колишня в.о. редактора видання "Вільним шляхом" своєю чергою наголошує, що цей незалежний фінансовий аудит був нав'язаний районною радою.

"Саме районна рада знайшла фірму-аудитора, домовилася з нею за ціну й інші моменти. Ми тільки оплатили рахунок зі свої коштів", – розповідає колишній редактор газети.

Виламані замки, нові призначення й печатка: рейдерство чи вимушені дії

1 серпня 2016 року голова Ківерцівської районної ради своїм розпорядженням звільнив Марію Хітько з посади виконувача обов'язків редактора газети. Мотив – нібито за систематичні прогули.

Майже через місяць, 26 серпня Григорій Недопад призначив нового в.о. редактора Ківерцівської районної газети "Вільним шляхом". Ним стала Людмила Михайленко.

8 вересня, коли пані Михайленко вирішила приступити до роботи, вона не змогла потрапити до будівлі, в якій розміщувалася редакція: двері були зачинені. Працівники райради допомогли новому керівнику таки потрапити до приміщення, вирізавши замок.

8 вересня працівники районної ради вибили замок, щоб впустити досередини нового виконувача обов'язків редактора8 вересня працівники районної ради вибили замок, щоб впустити досередини нового виконувача обов'язків редактора
Автор фото:www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=343754329348158&id=100011407821123

Фото від 8 вересняФото від 8 вересня
Автор фото:www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=343754329348158&id=100011407821123

Трудовий колектив газети, схоже, свідомо заблокував вхід, висловлюючи таким чином протест.

Як наслідок, після подій 8 вересня працівники "районки" звинуватили районну раду у рейдерському захопленні.

На підтвердження цієї тези вони наводять ще кілька аргументів: мовляв, тільки-но призначивши Людмилу Михайленко новим в.о. (на думку журналістів ківерцівської газети – незаконно, – К.) , районна рада одразу ж її зареєструвала, змінила прізвище керівника редакції в державному реєстрі.

Крім цього, твердять журналісти газети "Вільним шляхом", новий в.о. самовільно виготовила другу печатку, а справжня тим часом була схована у сейфі.

"Михайленко самовільно, на підставі лише розпорядження голови райради, не будучи оформлена працівником редакції, фактично не приступивши до виконання обов'язків в. о. редактора, виготовила другу печатку редакції Ківерцівської районної газети "Вільним шляхом" (тоді як справжня печатка редакції знаходиться зачинена у сейфі установи), підписала нову редакцію Статуту редакції Ківерцівської районної газети "Вільним шляхом" (не ухваливши зборами трудового колективу)…", – пишуть на сторінках газети "Вільним шляхом" від 10 вересня 2016 року..

Марія Хітько для тлумачення подій 8 вересня знаходить чимало епітетів.

"Був вчинений акт вандалізму, рейдерства, захоплення. Голова районної ради, заступники, депутати привели нового в.о., поламали замки, бо колектив відмовлявся впускати і приймати нового керівника, поламали двері в кабінетах і посадили нового в.о.", – стверджує вона.

Районна рада своєю чергою звинувачення ківерцівської "районки" щодо рейдерського захоплення категорично спростовує. Мовляв, поліція не встановила факту рейдерського захоплення, про що 12 вересня на прес-конференції повідомив начальник ГУ НП у Волинській області Петро Шпига.

Унаслідок усіх цих подій трудовий колектив редакції оголосив безстроковий страйк. Розпочався він 19 вересня 2016 року біля приміщення Волинської обласної ради та облдержадміністрації.

Голова районної ради Григорій Недопад, до слова, назвав цей страйк незаконним.

Тим не менше, представники ківерцівської районної газети "Вільним шляхом" та Незалежної медіа-профспілки озвучили намір пікетувати Адміністрацію Президента України та Кабінет Міністрів України 29 вересня, який і реалізували.

Як зазначає колишня керівниця газети Марія Хітько, коментуючи своє звільнення, приводом до цього стала відпустка, яку вона нібито не погодила з головою районної ради.

"Я на контракті в районній раді не перебувала. І ми не є унітарним комунальним підприємством, яким вони хочуть нас зробити. Воно колективне: в рівних частках і правах. Чого я маю в когось питати дозволу?", – міркує екс-редактор.

Крім того, у випуску газети "Вільним шляхом" від 13 серпня сказано, що Хітько виконувала обов'язки редактора не лише на підставі розпорядження голови Ківерцівської районної ради, але й за рішенням трудового колективу від 18 грудня 2015 року та наказом попереднього редактора.

Коментуючи звільнення Марії Хітько, голова Ківерцівської районної ради Григорій Недопад зазначає, що вона поставила під зрив роботу редакції, не зрозуміло куди пішла, але не поклала ні на кого обов'язків керівника.

Страйк газети Страйк газети "Вільним шляхом" біля Волинської облради. 19 вересня.
Автор фото:vip.volyn.ua

Своєю чергою представник НМПУ Олександр Тарасов це розпорядження про звільнення називає смішним.

"По-перше, воно видане, коли вона знаходилася на лікарняному. Це заборонено законом. По-друге, у формулюванні розпорядження, виданого 1 серпня, пише: звільнити Хітько з 22 липня за прогул, який вчинений 25 липня, на підставі акту, який складений 27 липня. Як це можливо?", – іронізує представник Національної медіа-профспілки України.

Призначення нового виконувача обов'язків розпорядженням голови районної ради Марія Хітько також вважає незаконним.

"Вони порушують чинне законодавство, чинний Статут і навіть чинне своє положення про управління комунальними установами, призначаючи без погодження з трудовим колективом нового виконувача обов'язків, зовсім сторонню людину, яка абсолютно ніколи не працювала в цій галузі, не має професійної освіти і пенсіонерка, ще й до того", – вважає колишній редактор газети.

Вона зауважує, що працівники редакції пропонували свою кандидатуру з членів колективу, але голова районної ради категорично її відхилив.

Олександр Тарасов, коментуючи призначення Людмили Михайленко керівником, твердить, що районній раді вигідно мати "свого" редактора, який на все згідний: і приміщення "врізати", і новий Статут затвердити.

Голова райради Григорій Недопад же стверджує, що у своїх рішеннях щодо звільнення, а також призначення нового в.о. керівника спирається на положення про управління комунальними установами.

"Там чітко написано, що призначення і звільнення виконувача обов'язків голова робить своїм розпорядженням", – каже голова райради.

Крім того, у Ківерцівській районній раді акцентують, що жодне рішення ради, що стосується газети "Вільним шляхом", не визнане незаконним та не скасоване.

Статутні хроніки і "фальсифікації"

У своїй діяльності редакція Ківерцівської районної газети "Вільним шляхом" керується Статутом, затвердженим 1998 року. Згідно з ним, співзасновниками видання є районна рада, райдержадміністрація та трудовий колектив.

Нещодавно районна рада, зіставивши архівну копію цього Статуту з тією, яку отримала від "районки", зауважила певні відхилення від оригіналу.

Зокрема в архівній копії було вказано, що трудовий колектив висуває редактора. Проте у редакційній версії Статуту слово "висуває" було виправлене на слово "обирає". Як наслідок: обурення органів влади та звинувачення у фальсифікації документу.

"Редакція керувалася справленим Статутом, вони самі його справили. Не впевнений, що це ці люди, чи пані Хітько, чи хтось інший, але статут 1998 року був виправлений. І не такий, як архівна копія, яку ми взяли", – заявив голова районної ради Григорій Недопад.

Голова райради вважає, що ці виправлення якраз давали трудовому колективу, так би мовити, унітарність під час вибору головного редактора.

Марія Хітько такі звинувачення влади називає "висмоктуванням з пальця, аби більше вилити бруду".

На думку заступника голови НМПУ Олександра Тарасова, таке виправлення суттєвої ролі не відіграє.

"Яка різниця, обирає чи висуває редактора колектив, якщо згідно із законом органи місцевого самоврядування позбавлені права призначати і звільняти керівників?" – міркує Тарасов.

Колектив редакції разом із Марією Хітько страйкують під обласною радою. Фото 26 вересня><span class=Колектив редакції разом із Марією Хітько страйкують під обласною радою. Фото 26 вересня

Крім того, згідно з рішенням від 30 березня 2016 року, Ківерцівська районна рада задекларувала намір затвердити новий Статут редакції.

На думку медіа-спільноти, основна його мета – виключити трудовий колектив зі складу співзасновників, а також запровадити так званий орган цензури газети – редакційну колегію. До складу останньої повинні були входити представники усіх фракцій райради, які мали би повноваження погоджувати інформаційне наповнення газети.

Проте голова районної ради стверджує, що при складенні нового Статуту редакції брали до уваги Закон "Про друковані засоби масової інформації", тому зловживань там ніяких немає.

Тим не менше, ще будучи в.о. редактора, Марія Хітько відмовилася затверджувати новий Статут. Цілком імовірно, що ця відмова могла й спровокувати звільнення.

Однак нині газета "Вільним шляхом" має нового керівника і нову печатку. Тому питання затвердження нового Статуту списувати не варто.

Мовчазна "товаришка" РДА

Ківерцівська районна державна адміністрація практично одразу заявила про свою готовність вийти зі складу співзасновників газети "Вільним шляхом".

Ще 29 березня 2016 року голова РДА Валерій Ткачук підписав розпорядження, у пункті першому якого сказано: "Вийти зі складу співзасновників друкованого засобу масової інформації газети "Вільним шляхом" та редакції Ківерцівської районної газети "Вільним шляхом".

Однак зі слів представників медіа, тут теж не все так "гладко".

Колишня редактор "районки" Марія Хітько підтверджує, що РДА практично одразу готова була вийти зі співзасновників. Однак як потім з'ясувалося, позиція адміністрації не була такою чіткою і одностайною.

"Якщо збирали з ініціативи районної ради збори так званих співзасновників, щоб зобов'язати мене чи аудит проводити, чи Статут реєструвати, то голова районної адміністрації підтримував їх у тому. В одному випадку заявляють, що усуваються, в іншому – за те, щоб в 2017 році газета йшла на роздержавлення", – розповідає Марія Хітько.

На думку представника НМПУ Олександра Тарасова, районна держадміністрація, як співзасновник, могла б перешкодити незаконним діям районної ради, однак з її сторони відбувається лише мовчазна згода.

"Вони явно бачать, що є незаконні дії, але РДА нічого не робить. Відбувається мовчазна згода", – каже Тарасов.

Голова Ківерцівської райдержадміністрації Валерій Ткачук парирує: "Перш за все, я бачу неправомірні дії з боку редакції. Просили і ми, і районна рада: дайте нам бухгалтерські звіти, щоб ми погасили заборгованість і все було нормально. От із цього все почалося", – вважає посадовець.

Страйк колективу газети Страйк колективу газети "Вільним шляхом" та представників НМПУ у Києві на вулиці Банковій. 29 вересня, 9:40.
Автор фото:www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=359304864459771&id=100011407821123&pnref=story.unseen-section

.

***

Роздержавлення державних та комунальних ЗМІ – питання, яке існує в Україні вже більше десяти років.

Чимало експертів називало цей процес шляхом до повної свободи слова і можливістю ЗМІ стати по-справжньому впливовою силою.

Врешті, закон, покликаний позбавити органи влади важелів впливу на громадську думку, запрацював в Україні із 1 січня 2016 року.

Невеличка ківерцівська "районка" "Вільним шляхом" не барилася з рішенням і до початку 2017 року запланувала вийти у вільне плавання, залишивши районну раду та райдержадміністрацію за бортом. І все б нічого, якби не судно, на якому вони захотіли відчалювати.

Схоже, районній раді стало шкода просто так віддавати цей "ласий шматок" площею майже 340 м. кв, що призвело до шторму звинувачень та шквалу різких рішень щодо Ківерцівської "районки".

Метою цих дій, очевидно, є бажання ради зберегти під своїм контролем більшу частину будівлі. Мовляв, нащо добру пропадати, якщо там його і так не використовують.

Хоча редакція "Вільного шляху" більше 170 м. кв офісної площі теж зайвим не вважає і вже почала будувати на неї плани.

Отож, буря не вщухає, а "Вільним шляхом" не залишає спроб вирватися зі шторму, зберігши своє судно цілим та неушкодженим.

Як би там не було: величезний розголос протистояння ківерцівської "районки" з місцевою владою, якщо й не гарантує якійсь зі сторін конфлікту безсумнівного виграшу, проте точно призведе до пильного вивчення ситуації громадськістю та державним керівництвом "зверху".

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 березня 2024
19:45
15 березня 2024
21:03