Поділитись:

"Рух по колу": луцький активіст про роботу Ківерцівського ЦНАПу

Неділя, 02 жовтня 2016, 17:40

Луцький активіст Віктор Смолярчук розкритикував роботу центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) у місті Ківерці.

"Недалеко ми втікли від радянського сервісу в наданні послуг". Написав у facebook Віктор Смолярчук.

Він додав у своєму дописі, що однією з тем, про які в останні роки багато говорять є створення ЦНАПів, які покликані усунути корупційну складову при спілкування чиновників з громадянами та покращити і спростити доступ до адмінпослуг. За офіційними даними в Україні вже створено 662 ЦНАП, з них 172 міських, 472 районних та 18 територіальних підрозділів.

"Та на практиці не все так просто як на папері. В цьому я переконався, відвідавши у минулу п'ятницю Ківерцівський ЦНАП, щоб взяти витяг про земельну ділянку в одному з сіл району. На жаль на офіційному сайті Ківерцівського ЦНАПу та в самому приміщенні графік роботи цієї установи відсутній, хоча відповідно до регламенту центру, розміщеному на цьому ж сайті, така інформація, як і дані про послуги та їх надавачів є обов'язковими. А ознайомитись з порядком оформлення земельних ділянок можна лише ставши навколішки", - написав Віктор Смолярчук.

Він зауважив, що ЦНАП знаходиться в двох тісних кімнатках пристосованого приміщення, де раніше було відділення одного з банку.

"Після того як вибрався банк і лишив бар'єрні стінки та старі столи тут певно в інтер'єрі не змінювалось нічого", - припускає активіст.

З п'яти віконець працює лише два: спеціаліста з земельного кадастру та другого працівника, який займається рештою питань реєстрації. Якщо вірити тому, що ЦНАП в місяць відвідує більше 1300 людей, а час, який затрачується на обслуговування одного відвідувача за моїми спостереженнями сягає до півгодини то на працівників центру навантаження величезне. А ще ж певно приходиться оформлювати "позачергові" справи на прохання знайомих та приватних підприємців у сфері послуг.
В ЦНАПі відсутні бланки на оформлення паспортів, відвідувачів посилають за ними в друкарню. Немає ксерокса і для того щоб зробити копію необхідно шукати цей пристрій за межами приміщення.

"Окрема тема платежі за послуги: обов'язково потрібно принести з банку квитанцію про оплату, інакше документів не оформлять. Кажу: "Давайте я відразу зроблю проплату через мобільний додаток "Приват24" і скажу вам номер платіжки". " Ні, не можна. Нам потрібно до документів підкласти квитанцію в паперовій формі". Тому, для того щоб оформити витяг на землю потрібно вистояти чергу, сходити в банк та сплатити необхідну суму, потім повернутись, знову почекати в черзі (бо ж працівник оформляє наступного клієнта) показати квитанцію, взяти витяг, стати в чергу в інше віконце, щоб зареєструвати майнові права, здати документи, взяти реквізити на проплату, знову піти в банк, оплатити, принести квитанцію, знову стати в чергу, дочекатись і оформити папери. Така процедура займає півдня не менше, за умови, коли документи іншими суміжними службами (нотаріуси, приватні фірми земельного кадастру і т.п.) оформлені вірно, що буває вкрай рідко. З чотирьох людей, які були в черзі переді мною в жодного документи не були оформлені як належить. Тому працівниця телефонувала то до нотаріуса Наталії Петрівни, то до землевпорядника Толі і виясняла, хвилин по десять-п'ятнадцять чому в документах відсутній кадастровий номер ділянки і чому на земельну ділянку не нанесені наявні на ній споруди", - написав Віктор Смолярчук.

Також чоловік запевнив, що були й позитивні моменти походу в Ківерцівський ЦНАП, а саме те, що не почув хамства від працівників але й водночас визнає, що нічого не змінилось.

" Рух по колу. То кому потрібні така імітація реформ? І вихід з цієї ситуації один: потрібно змінювати не назви установ та їх керівників, а саму систему. А тому необхідно швидше створювати об'єднані територіальні громади, яким і передати ведення всіх адміністративних послуг. Але і з цим в Ківерцях не квапляться. На території району не утворено і до кінця року не передбачається створення жодної ОТГ", - робить свої висновки Віктор Смолярчук.

Надрукувати
мітки:
коментарів