Поділитись:

Забруднення річки на Волині в рази перевищує норму

Середа, 05 жовтня 2016, 10:58

За даними місцевого відділу епідеміологічного нагляду Держпродспоживслужби України, на сьогодні рівень забруднення річки Турія є дуже високий: нормативи перевищено в 40 разів.

У воді виявлена умовно-патогенна мікрофлора кішківника людини, що свідчить про фекальне забруднення, – інформує Kowel.com.ua.

Як стверджує начальник вищевказаного відділу Оксана Яцина, спеціалісти виявили місця, які забруднюють водну артерію. Відповідний акт передано до Ковельського міськвиконкому.

Інспектор Державної екологічної інспекції у Волинській області Андрій Гаврилюк каже, що комісія брала заміри в річці від села Задиби Турійського району до приміського села Вербка Ковельського району.

"Вже біля Ковеля збільшується норма забруднення. Вода в Турії – "стояча". Річку треба чистити, зробивши перед тим проект. На території міста біля парку імені Тараса Шевченка ми виявили так звану ліньовку, з якої течуть стічні води. Найімовірніше, хтось "врізався" з найближчого ресторану чи ще звідкись. Комунальники мають знати, хто це зробив. Ми передали матеріали щодо цього факту в поліцію та прокуратуру", – говорить Андрій Гаврилюк.

Завідувач Ковельського міськрайонного відділу Волинського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров'я, який займається моніторингом безпеки життєдіяльності населення та навколишнього природнього середовища, Людмила Маляр підтверджує, що в районі парку Шевченка виявлено витік господарської фекальної каналізації з колектора в Турію.

"Зливову каналізацію в місті Ковелі обслуговує комунальне підприємство "Добробут". Двічі на рік – весною і восени – вони повинні обстежувати кожен колодязь і всі мережі. Чи є якесь підключення? Система зливової каналізації йде в річку Турія без очищення, минаючи міські очисні споруди. Прикро! Я не буду називати від яких установ, ми так думаємо, є підключення, але ж, вибачте, підключати свій туалет і зливову каналізацію, яка витікає перед дитячим пляжем… Ну, то що з цими людьми вже можна зробити?!" – обурюється Людмила Маляр.

За словами Людмили Сергіївни, це питання має розглядатися на комісії з надзвичайних ситуацій. Такі підключення є і в мікрорайоні "другого" Ковеля, і в селі Городилець Турійського району.

"Можливо, має поліція цим займатися, штрафувати таких порушників. На сьогодні повноважень у нашого міськрайонного відділу (колишня санепідемстанція) немає. Наголошую, що ми не штрафуємо. Зробили дослідження, проаналізували, надали свої висновки. У нас немає наглядових функцій. Контроль з нас держава зняла. Лабораторні дослідження показують, що це – звичайна господарська побудова каналізація, підключена в кожному можливому колекторі Ковеля, і не тільки міста, а й Ковельського району. Як лікар з комунальної гігієни, я скажу, що такого раніше не було", – заявляє Людмила Маляр.

"Та непростий чоловік підключився до зливної каналізації… З того зняли обов'язки, той не відповідає, той ще тільки став на роботу. В одній службі створили три служби. Як не було порядку, так його і немає", – із сумом констатує голова депутатської фракції ВО "Батьківщина" у Ковельській районній раді Володимир Андросюк.

У серпні на сесії Ковельської міської ради депутати Сергій Кошарук (БПП "Солідарність") та Галина Стасюк ("УКРОП") підняли питання щодо забруднення Турії. Зокрема, міська філія Всеукраїнської громадської організації Союзу Українок зверталася через депутатів з проханням передбачити в кошторисі витрати на оздоровлення річки.

Відповідний депутатський запит тоді підтримали 25 обранців громади і лише четверо – ні.

Надрукувати
мітки:
коментарів