Поділитись:

Найбільша в Європі плантація чорної смородини – на Волині (фото)

Неділя, 09 жовтня 2016, 16:48

Віктор Гірич, директор приватного підприємства «ФруктЕксПол»><span class=Віктор Гірич, директор приватного підприємства «ФруктЕксПол»

Приватне підприємство "ФруктЕксПол" – "першопроходець" на Волині у вирощуванні чорної смородини.

Заснували його поляки ще у 2005 році. Відтоді насадження у Локачинському районі значно збільшилися, розширився і перелік сортів, а що найцікавіше – ручну працю у збиранні врожаю майже замінили спеціалізовані комбайни, – пише Kurkul.com.

Журналісти побували в гостях у ягідному волинському краю і побачили на власні очі одну з найбільших не лише в Україні, а й у Європі плантацій чорної смородини.

Ягідний Локачинський район

Заїжджаючи до Локачинського району, вдалині помічаємо невеликі, незвичні для нашого ока насадження, між якими, немов працьовиті мурахи, щось збираючи, "снують" люди. Згодом виявилося, що це одна із "наймолодших" плантацій чорної смородини на Волині. Нам підказали, що це нібито місцевий святий отець почав практикувати ягідний бізнес. Але ми їдемо далі – на найстарішу і найбільшу плантацію, що розкинулася навколо сіл Привітного та Марковичів.

У Привітному нас зустрічає виконавчий директор приватного підприємства "ФруктЕксПол" Віктор Гірич. За сім років праці у ягідництві він устиг зробити непогану кар'єру. Їздить на "джипі", подивившись на який відразу видно, що це "працьовита конячка": вся у пилові, бо з поля – на поле, з поля – на поле…

"Це вже зараз хоч трохи почав висипатися, а ще кілька років тому у період збирання врожаю спав лише по три-чотири години на добу", – розповідає Віктор Іванович.

На посаді виконавчого директора чоловік лише два роки, але говорить, що знає про вирощування чорної смородини вже практично все. Незважаючи на це, стежить за тенденціями на ринку і прислухається до порад польських фахівців, яких часто відряджає на підприємство власник.

Вибір: українські чи польські сорти?

Перше поле, до якого під'їжджаємо, здалека схоже на кавову плантацію із бразильських серіалів. Наблизившись, виявляється, що це насадження чорної смородини українського сорту "Ювілейна Копаня". Віктор Іванович зупиняється і демонструє нам кущі, на яких рясніють чорні ягоди.

"Минулого року ми посадили лише українські сорти – "Ювілейна Копаня" та "Софіївська". Ще у нас росте такий сорт, як "Вернісаж", але він має дуже м'які ягоди, тому йде лише на переробку. Українські сорти чорної смородини мають кращі смакові якості, але потребують ручного збирання, оскільки для механізованого збору мають бути твердіші ягоди", – говорить Віктор Гірич.

Виконавчий директор демонструє нам насадження і розповідає, що господарство "ФруктЕксПол" починалося із польських сортів чорної смородини. Тому зараз близько 75 % його території – це саме польські сорти, які краще пристосовані для збирання комбайнами.

"Українськими сортами почали займатися лише близько п'яти років тому. Це був такий собі експеримент з урожайності й перевірки терміну дозрівання ягід. Бо якщо посадити один сорт, то усі насадження потрібно збирати одночасно. А з такими великими площами, як у нас, це майже нереально. Тому ми почали садити кілька сортів, щоб розтягнути терміни збирання врожаю", – пояснює пан Віктор.

Поки директор розповідає нам про сорти смородини, ми насолоджуємося захопливими волинськими краєвидами, серед яких розкинулися смородинові поля. Під'їжджаємо й до людей, які саме збирають ягоди.

На ручний збір ягід "ФруктЕксПол" запрошує жителів із навколишніх сіл. Проте збиральників усе одно не вистачає. Їм платять по 5 грн за 1 кілограм зібраних ягід, а це не так уже й багато, якщо порівнювати із заробітками, які мають їх "колеги", що відправилися на заробітки до Польщі.

Найуспішніші працівники, із найспритнішими руками, за день збирають по 70 кг смородини. Вони фотокамери не побоялись. А от місцева молодь, яка, збираючи ягоди, підробляє на канікулах, соромиться таких заробітків.

Літні жіночки розповіли, що працюють на зборі врожаю чорної смородини по 10, а то й більше годин. Дехто, щоб швидше збирати або ж "пожаліти свою спину", вигадує різні підручні засоби. Деякі збиральниці беруть із собою стільчики, щоб працювати сидячи.

Комбайни на "смородинових ланах"

Після ручного збору чорної смородини ми поїхали дивитися, як ягоду збирають комбайнами. Виконавчий директор дорогою нам розповів, що спершу працювати на цих комбайнах приїздили польські фахівці. А вже кілька років урожай збирають місцеві комбайнери, які у них вчилися.

Трактори ми побачили малогабаритні, переважно японського виробництва. На кожен комбайн – по два трактори, для догляду за насадженнями у господарстві є ще дев'ять тракторів та різноманітні причіпні пристрої. Механічний збір ягід проводять на 245 га. Комбайни працюють на "смородинових ланах" "ФруктЕксПол" із 2008 року.

"Механізований збір започаткували на підприємстві, коли це дозволяв розмір кущів. Якщо вони менші метра висотою, то комбайн не збере врожай нормально, більша його частина втрачається. Щоб він міг проїхати між рядками, відстань повинна бути не меншою від 4 метрів", – пояснює Віктор Гірич.

Проходячи міжряддями після збирання смородини комбайном, помічаємо, що земля під кущами рясно встелена ягодами – отже, втрати при механізованому зборі істотні. Віктор Гірич підтверджує, що це значний недолік, але виправити його поки ніяк не можуть: потрібно, щоб кущі ще трохи підросли, а комбайнери стали вправнішими.

"Почали збирати врожай 26 червня, 7 липня вже обробили 70 га. Врожайність 3-3,5 т/га. Це менше, ніж милого року. Гірша врожайність пов'язана з недостатнім рівнем вологи, і саме у період дозрівання був високий температурний режим – більше 30 градусів. Сонце смородину припекло, ми на 10 днів раніше почали збір, бо почалася спека. Вона ще мала рости, а палюче сонце їй не дозволило", – розповідає Віктор.

Рентабельність: наскільки вигідно вирощувати чорну смородину?

Віктор Іванович розповідає, що Локачинський район нині в лідерах по Україні щодо вирощування чорної смородини: тут є як величезні плантації, так і невеличкі поля одноосібників. Люди повертаються з Польщі із заробітків не лише з фінансами для старту бізнесу, а й із гарним досвідом, який допомагає його започатковувати й успішно розвивати. От тільки на ціну Віктор Гірич нарікає. Говорить, із кожним роком вона або зменшується, або залишається на місці, оскільки пропозиція чорної смородини на ринку зростає.

"Якщо на початку розвитку підприємства ціна була в межах $ 2,5 за кілограм, то зараз вона становить близько $ 0,3, не заробляємо навіть $ 1. Починали ми продаж від 8 грн, на сьогоднішній день ми до 15 грн дійшли і зупинилися. Все, за вищою ціною не купують", – жаліється Віктор Гірич.

Чорну смородину "ФруктЕксПол" нині реалізує на український ринок. У виконавчого директора не затихає телефон – йому телефонують покупці, які їдуть переважно зі Сходу, Півдня, столиці… "Гаряча смородинова пора" триває на Волині до кінця липня. І щоб її продовжити і втратити якомога менше ягід, на підприємстві цьогоріч запускають охолоджувальну камеру.

"Камера польського виробництва – на 25-30 т. Ми б, звичайно, хотіли мати морозильні камери, щоб заморожувати ягоди, але власник не готовий до таких великих інвестицій. Ця камера нам обійшлася у 860 тис. грн, і ми ще не виплатили за неї кредит", – говорить пан Віктор.

Отже, на досвіді волинян ми переконалися – вирощувати чорну смородину в Україні можна доволі вигідно, проте не настільки, як це було, скажімо, до 2010 року, коли ягідництво на Волині лише починало розвиватися. Сьогодні це вже справжній ягідний край, де, крім чорної смородини, успішно вирощують малину, вишні, горіхи, лохину…

Надрукувати
мітки:
коментарів