Поділитись:

Унікальний човен-довбанка, знайдений на Волині – під загрозою (відео)

Неділя, 09 жовтня 2016, 21:08
Унікальний човен-довбанка, знайдений на Волині – під загрозою (відео)

Минулоріч на Волині в річці Стир виявили човен 14 століття.

Тоді історичній знахідці були раді і вважали її унікальною, але досі човен експонують. ЇЇ навіть ніде зберігати, – повідомляє Канал 24.

У серпні минулого року на човен випадково натрапили рибалки і витягли на берег. Знахідка – унікальна, адже судно видовбане із цільного стовбура довжиною майже 12 метрів. Досі найдовшим вважали 8-метровий човен з Хортиці. Припускають, що їх використовували для оборони.

Спочатку знахідку спустили в ставок. Згодом приміщення для зберігання надав місцевий підприємець. Але минув уже рік, а забирати човен ніхто не поспішає.

Це дивно, адже знахідка є унікальною не тільки для України, але і для Європи. Шведи пропонували за судно 100 тисяч євро. І місцеві науковці та історики переконані, що історична цінність повинна бути в Україні. На консервацію і початкове зберігання вони просять у держави 300 тисяч гривень. Але місцева влада грошей на це не має.

"Це можна зробити тільки за рахунок грантових коштів, тому що держава виділити на сьогодні 5-6 мільйонів гривень на зберігання знахідки не може. Це досить проблематично", – прокоментував голова Маневицької райдержадміністрації Андрій Линдюк.

Часу на вирішення долі історичної знахідки у вчених і місцевої влади не так багато. Підприємець, на території якого вже рік зберігається човен 14 століття, дав чиновникам ще один місяць.

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
23 квітня 2024
20 квітня 2024
09:09
19 квітня 2024