Поділитись:

Лісівники енергоощадні, або Економія по-волинськи (фото)

Вівторок, 18 жовтня 2016, 21:00

В часи, коли ціна на газ стрімко зрісло, дуже актуальним став перехід на альтернативні види палива. Активно впроваджує відповідні заходи Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства.

Ділове видання Волині "Конкурент" відвідало ДП "Цуманське ЛГ", де на власні очі побачило, як це відбувається.

На території лісокомплексу журналістів зустрів керівник підприємства Володимир Туревич, який відразу зазначив, що в плані енергозбереження та енергозаміщення вони орієнтовані на отримання енергії з відходів виробництва.

ДП ДП "Цуманське ЛГ" Володимир Туревич розповідає про енергоощадні заходи на їхньому підприємстві

"Частково ми використовуємо їх у такому вигляді, як воно є, а деякі піддаємо подальшій переробці", – розповів директор та повів гостей до шумних цехів.

Дровокол РЦА Tajfun ><span class=Дровокол РЦА Tajfun

"Ми використовуємо малоцінні деревні породи, які мало кому цікаві у лісопильній галузі, проте коли ми їх підсушуємо, їхня вартість виростає утричі", – додав чоловік.

Володимир Туревич каже, що продукція має величезний попит на ринку та моментально реалізовується. Частина продається в Україні, інша – йде на експорт, в основному до Польщі, де куб такої сировини вартує близько 35 євро. Очільник підприємства зауважив, що велику роль відіграє наявність спеціального сушильного господарства, оскільки ціна "сирого" палива становить лише 350 гривень.

"Також ми економимо на завантаженості транспорту: необробленої продукції можна "накидати" до транспорту в межах 20-22 кубів. Тоді ж як висушеної – 36-41", – підкреслив лісівник.

Сушильні камери VANICEK (Австрія), ><span class=Сушильні камери VANICEK (Австрія),

Для того, щоб таке господарство мало змогу економно функціонувати, у 2013 році було встановлено котел для твердого палива, який працює на відходах від деревини. Установка має потужність в 1 мегават, що рівняється площі опалення в 10 000 метрів квадратних.

Котел, який забезпечує теплом сушильні камери...><span class=Котел, який забезпечує теплом сушильні камери...

...працює він на відходах від лісопильної діяльності><span class=...працює він на відходах від лісопильної діяльності

Також підприємство "робить" гроші з хмизу. Як каже Володимир Туревич, так звана неліквідна сировина має нульову вартість і зазвичай піддається спаленню. Проте в Цумані вирішили робити інакше: лісники "перебивають" деревину на паливну тріску, використовуючи для цього спеціальне устаткування.

"Наші витрати становлять до 90 гривень за куб, але потім продаємо по 170-200 гривень", – зазначив директор ДП "Цуманське ЛГ".

***

Нині енергоощадність повинна стати актуальною для кожного українця. Це стосується не лише комунальних та державних підприємств, а й власних осель громадян. Перехід на тверде паливе – важливий крок для економії ресурсів. В цьому випадку лісові господарства подають хороший приклад кожному, пропагуючи правильні зміни та підходи, які безпосередньо впливатимуть на економіку держави.

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 грудня 2022
16:00
06 грудня 2022
25 серпня 2022
23 серпня 2022
10 серпня 2022
13:05
08 серпня 2022
18 травня 2022
18:20
02 травня 2022
04 липня 2020
15 травня 2020