Поділитись:

Голобська тергромада хоче розвивати малий і середній бізнес

Вівторок, 01 листопада 2016, 09:15

Новостворена Голобська об'єднана територіальна громада хоче розвинутися так, аби молодь не виїжджала закордон на заробітки, а на місці розростався малий і середній бізнес.

Упродовж вересня-жовтня цього року експерти провели ряд досліджень: від фокус-груп і круглих столів до збору інформації про стан громади та її аналізу. Врешті-решт після спілкування із представниками ключових груп населення Голобської громади виявили широке коло проблем, – повідомляє прес-служба Волинсього інституту права.

Високий рівень безробіття, мала кількість підприємств, регрес виробництва ОТГ (об'єднана територіальна громада) на прикладі консервного заводу, незадоволеність станом доріг у селищі та між селами, проблема алкоголізму серед жителів громади через нелегальний продаж спиртного та самогоноваріння, недостатня кількість рейсів пасажирських автобусів між селами і селищем, відсутність організованого дозвілля для різних груп населення, наявність стихійних сміттєзвалищ на території ОТГ, незадоволення рівнем безпеки, низький рівень інформування селищною радою.

Новостворена громада саме у процесі децентралізації має всі шанси вирішити такі проблеми набагато швидше. Адже стратегія на основі аналізу проблем створюється не для галочки. Стратегічні цілі стають частиною економічно-соціального плану розвитку громади, на який вона спирається для подання проектів у Фонд регіонального розвитку. Саме через цей Фонд держава нині підтримує розвиток новостворених громад і дає кошти на ремонт доріг, шкіл, садочків, освітлення територій, створення Центрів надання адмінпослуг тощо.

Коли експерти виявили проблеми Голобської громади, вони почали шукати її переваги, серед яких найважливіші:

  • вдале і зручне розташування тергромади;
  • наявність у громаді природних водойм;
  • наявність архітектурної спадщини – залишки садиби родини Вільгів;
  • наявність вільних земельних ділянок

Експерти відзначили декілька головних стратегічних цілей, яких має досягнути Голобська громада у недалекому майбутньому. Першочерговими з них виявили створення усіх комфортних умов для розвитку бізнесу, а друге – покращення повної інфтраструктури громади: від каналізаційних труб до освітлення доріг. Усі ці цілі були обговорені під час засідання круглого столу 21 жовтня 2016 року у смт. Голоби. Врешті остаточний варіант цілей та завдань майбутнього розвитку громади чекає громадське обговорення і затвердження стратегії депутатами ради.

Надрукувати
мітки:
коментарів