Поділитись:

Активісти вимагають передачі прав на видобуток бурштину місцевим громадам (фото, відео)

Понеділок, 07 листопада 2016, 10:16
Активісти вимагають передачі прав на видобуток бурштину місцевим громадам (фото, відео)

Житомирські активісти вимагають у влади передати повноваження з видобутку бурштину на місцевий рівень.

Про це йшлося під час міжрегіонального форуму, – повідомляє Багнет.

На заході були присутні громадські активісти з Волинської та Рівненської областей, в яких теж активно видобувають бурштин. За підсумками форуму, було оголошено про створення громадського руху "Наш бурштин", яке буде домагатися посилення повноважень місцевої громади.

Лідером руху став активіст з Житомира Андрій Носов. Він заявив, що проблема незаконного видобутку бурштину – одна з найбільш актуальних проблем українського Полісся.

"Коли буде чіткий, зрозумілий і прозорий договірний механізм поділу коштів від видобутку бурштину, ми зможемо говорити про збільшення відповідальності за незаконний видобуток. Якщо ми цього не зробимо, то будемо і далі витрачати свої ресурси, вбивати екологію, експортувати сировину і годувати цілу обробну галузь в Польщі. Тому ми будемо залучати до нашого руху всіх небайдужих, усіх патріотів України: активістів, підприємців, місцевих жителів, депутатів усіх рівнів, щоб нас почули, як в Уряді, так і у Верховній Раді ", – підкреслив глава руху.

Активіст громадської організації "Патріоти України" Юрій Заболотний заявив, що в Україні необхідно вибудовувати нову державну модель, яка дозволить бурштиновим регіонам створити щось на зразок емірату.

"Такі регіони, як Волинь, як Житомир і Рівне можуть жити, як Арабські Емірати. Коли їдеш по поганих сільських дорогах і бачиш, як ведеться нелегальний видобуток, розумієш, що дані кошти могли б бути спрямовані в місцевий бюджет для потреб місцевого населення, тих же селян", – підкреслив активіст.

Таку точку зору підтримали голова благодійного фонду "Сім'я" Олена Хачатрян та активіст громадської організації "Новий Житомир" Наталія Мельничук.

Учасники зустрічі незабаром представлять зміни в законодавство для передачі повноважень у сфері видобутку бурштину в регіони України.

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 лютого 2024
26 січня 2024
24 січня 2024
25 грудня 2023
16 листопада 2023
19 червня 2023
03 травня 2023
01 травня 2023
11 квітня 2023
07 квітня 2023