Поділитись:

Що стоїть за вступом Коломойського в "УКРОП"

Субота, 26 листопада 2016, 21:07

У п'ятницю, 25 листопада, в Києві пройшов XI з'їзд партії "УКРОП" ( "Українське об'єднання патріотів").

Головною подією з'їзду стало обрання співвласника групи "Приват" Ігоря Коломойського головою комісії партійного контролю "УКРОПУ". Перед цим Коломойський офіційно вступив в партію і став на партійний облік в одній з районних організацій Києва, – пише Деловая столица.

Про те, що "УКРОП" – партійний проект Коломойського, було відомо з самого початку, тобто з червня минулого року, коли партія отримала свідоцтво про реєстрацію. Її створювали не з нуля, а шляхом покупки ефемерної партії "Патріотичний альянс", зареєстрованої у вересні 2014 року. Таким чином "УКРОП" отримав право брати участь в місцевих виборах у жовтні 2015 року.

Фінансував, але був на відстані

Але Коломойський хоч і фінансував цей проект, проте аж до останнього часу формально дистанціювався від нього. І тільки зараз він вирішив отримати партквиток і зайняти в "УКРОПІ" офіційну посаду. Щоправда, сам він на з'їзді не був присутній, але, як заявив голова політради "УКРОПУ", позафракційний народний депутат Тарас Батенко, для Коломойського "велика честь бути з командою і балотуватися на голову комісії партійного контролю".

На перший погляд, його посада може здатися малоцікавою. Як пояснюють в партії, комісія партійного контролю ( "партійний суд") – це постійний контрольно-ревізійний орган, який контролює і перевіряє дотримання вимог статуту, програмних документів, партійної дисципліни та етики членами партії, її статутними органами і керівництвом.

Тактичне завдання Коломойського – наведення порядку в "УКРОПІ" і відновленні партійної єдності. Для цього посада голови "партійного суду" підходить найкраще

Однак зараз тактичне завдання Коломойського полягає насамперед у наведенні порядку в "УКРОПІ" і відновленні партійної єдності. А для цього посада голови "партійного суду" підходить найкраще.

Партію лихоманить з жовтня минулого року, коли був заарештований лідер партії Геннадій Корбан за підозрою в кількох злочинах, в тому числі і у викраденні в серпні 2014 року тодішнього керівника Держземагентства "свободівця" Сергія Рудика (зараз Рудик – народний депутат від Черкащини, у квітні 2016 року вступив до фракції БПП). У січні на закритому засіданні політради Корбана було відсторонено від партійної посади. Сам Корбан заявив, що він не давав на це згоди. Вкрай негативно сприйняв внутрішньопартійний переворот і близький друг Корбана мер Дніпра Борис Філатов.

У травні посилилося протистояння між групою Корбана – Філатова і головою Волинської облради Ігорем Палицею

Тоді ж тимчасовим головою політради було затверджено керівника секретаріату "УКРОПУ", депутата Київської облради Дениса Борисенко. У травні керівником політради був обраний Тарас Батенко, але конфлікти в партії не вщухли. Зокрема, посилилося протистояння між групою Корбана – Філатова і головою Волинської облради Ігорем Палицею. Філатов навіть почав погрожувати виходом з партії.

18 листопада, рівно за тиждень до партз'їзду, в Дніпрі відбулася партконференція, в якій взяв участь і Корбан – скайпом з Ізраїлю, куди він поїхав в червні (після того як був звільнений з-під домашнього арешту). "Якщо партія не очиститься від безпринципних кар'єристів, якщо партія не відновить довіру – у нас з вами теж не буде майбутнього в цьому "УКРОПІ". Але я вірю в нашу силу змінити ситуацію", – заявив колишній лідер "УКРОПУ", який очолює зараз обласну парторганізацію.

Оскільки 25 листопада на з'їзді в Києві ніякого розколу не сталося, це вже можна розцінювати як перший успіх Коломойського. "Наша партія з приходом Ігоря Коломойського дійсно посилилася, бо він і є справжній лідер цієї партії", - стверджує Палиця. Можна очікувати, що Коломойський постарається згладити внутрішньопартійні протиріччя і уникнути загострення відносин з групою Корбана – Філатова. Йому зовсім не потрібні демарші, здатні послабити його позиції в його цитаделі – Дніпрі.

Оскільки 25 листопада на з'їзді в Києві ніякого розколу не сталося, це вже можна розцінювати як перший успіх Коломойського

Раз вже Коломойський взявся наводити порядок в "УКРОПІ", це означає, що у нього є далекосяжні плани на цю партію. Довгий час співвласник "Привату" утримувався від безпосередньої участі в партійному будівництві. Будучи губернатором Дніпропетровщини, він не обзавівся власним політпроектом і на парламентських виборах восени 2014 року "розкладав яйця в різні кошики", а також допоміг перемогти декільком мажоритарникам.

Якщо Коломойський захоче мати свою фракцію у Верховній Раді, швидше за все, матиме

Партію "УКРОП" Ігор Коломойський створив вже після відставки з посту губернатора, в розрахунку на місцеві вибори. Крім сильних позицій в Дніпрі і на Волині, "УКРОП" має фракції в облрадах кількох інших областей: Вінницької, Запорізької, Івано-Франківської, Київської (членом "УКРОПУ" є і перший заступник голови Київської облради Володимир Майбоженко), Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Черкаській, Чернігівській та Чернівецькій.

При цьому партквитки "УКРОПУ" носять 8 депутатів парламенту. Ще рік тому Коломойський підтверджував, що представники "УКРОПУ" ведуть переговори про створення спільної фракції з партією "Свобода" (і не випадково Рудик пішов зі "Свободи" в БПП). Якщо співвласник "Привату" поставить перед собою мету мати свою фракцію у Верховній Раді, швидше за все, у нього це вийде.

Це дозволить йому брати участь (хай не прямо, а через лідера фракції) в будь-яких парламентських торгах. Політична трибуна може знадобитися Коломойському і в разі загострення загрози націоналізації "Приватбанку". Зараз ця загроза начебто минула, але хто знає, що буде через півроку або рік. Також і будь-які дострокові вибори Коломойський постарається не пропустити. У часи свого губернаторства він заробив всеукраїнський імідж рятівника Дніпропетровщини від путінського вторгнення. Схоже, Коломойський вирішив, що пора скористатися цим дещо розтраченим політичним капіталом.

Надрукувати
мітки:
коментарів