Поділитись:

Як збираються легалізувати авто на іноземних номерах

Неділя, 04 грудня 2016, 12:55

Вже у грудні на розгляд парламенту можуть винести законопроект, яким легалізують автомобілі на іноземних номерах.

Про це Gazeta.ua розповів Радим Романюк, громадський активіст із Луцька.

"Зараз в Україні понад 1,5 мільйона водіїв їздить на авто з іноземними номерами, - каже Радим Романюк. – Точну цифру назвати важко. Митники не можуть відстежити точну кількість авто, бо вони постійно мігрують. Частина заїжджає, частина повертається у Європу".

Авто на іноземних номерах мусить перетинати кордон кожні 5-10 днів.

"Митний кодекс дозволяє ввозити на територію України такі автомобілі в режимі транзиту на 5-10 днів, - говорить Радим Миколайович. - Потім людина зобов'язана виїхати за кордон. Це дуже незручно, постійно створює черги на митниці. Не раз пробували звернути на це увагу влади. Чому іноземець може заїхати в Україну і перебувати тут на автомобілі рік, а українець позбавлений такого права?"

Аби привернути до себе увагу, водії авто на іноземних номерах перекривали митниці.

"Щоб держава звернула на нас увагу, влаштовували мирні акції протесту на митних постах, зокрема на Ягодині. Записали відеозвернення до прем'єра. Ідею легалізації авто на іноземних номерах підтримав народний депутат Володимир Парасюк. Зробили робочу зустріч на базі його юридичного офісу", - каже Радим Миколайович.

Парасюк ходив на зустріч з прем'єром Володимиром Гройсманом.

"В уряді до наших закликів прислухалися. Вартість користування автомобілем на іноземній реєстрації становитиме 200 євро в рік. Це стосується авто нижче категорії Євро 5. Для авто новіших 2010 року вже існує закон №1389, який дозволяє такі машини розмитнити із застосуванням знижених ставок акцизного збору, - розповідає Романюк. - Це дасть солідне надходження до бюджету. Зникнуть черги на кордонах. Людям не доведеться їхати у Польщу кожні 5-10 днів на "пересічку", як це називають у народі. Достатньо буде проплатити раз в рік 200 євро".

За словами Романюка, авто будуть ставити на облік на українські номерні знаки.

"Тоді зможемо вести облік цих транспортних засобів, - пояснює громадський активіст. - Оригінальні номерні знаки залишаться у власника, щоб він міг з ними виїжджати за кордон при необхідності. Строк дії закону планують встановити на 1 рік, щоб можна було вивчити роботу механізму на практиці. Маємо відстояти цей законопроект. Наша кінцева мета – зробити доступним розмитнення автомобілів".

Надрукувати
мітки:
коментарів