Поділитись:

Фахівці говорять про глобальну екокатастрофу внаслідок обстрілу України Росією

Четвер, 21 липня 2022, 07:15
Фахівці говорять про глобальну екокатастрофу внаслідок обстрілу України Росією

Росія продовжує щоденний обстріл територій України. Ситуацію не обминають увагою екологи. Тому що відбуваються незворотні процеси. Через горіння виділяються отруйні продукти. При займанні нафтопроводів і паливно-мастильних матеріалів у повітря йде сажа. А вона впливає на прозорість атмосфери. Про це розповів еколог Владислав Балінський, пише УНІАН.

Зокрема, підвищується температура навколишнього середовища, змінюється клімат.

"Також у результаті масштабних пожеж, вибухів у повітрі накопичується велика кількість продуктів горіння, які "повертаються" як пил. Або, як правило, розчиняються в атмосферній воді і випадають у вигляді кислотних опадів. У свою чергу, це значно впливає на грунт, позначається на стані рослин, зокрема, знижується врожайність. Кислотні опади призводять до деградації чорноземів: вимивається родючий шар, припиняється ґрунтоутворення. Вже зараз можна говорити про колосальні матеріальні втрати", – говорить Балінський.

Після російських бомбардувань ландшафтні зони стають схожими на кратерне місячне поле. На понівеченій площі гине вся рослинність, а тварини, пов'язані з місцевістю, гинуть теж.

"Крім того, обстріли призводять до спустошливих пожеж, через які деградують величезні площі в національних природних парках. Фактично, заповідні зони, що мають міжнародні статуси, знищуються. Стрімко зменшується їхня біорізноманіття. Насамперед страждають червонокнижні види тварин", – додає спеціаліст.

Крім гримучого коктейлю боєзаряду, колосальну шкоду завдають вибухових хвиль, уламків ракет і снарядів, у складі яких алюміній і магній.

"Частина боєприпасів, не досягаючи мети, вибухає в повітрі, і також згубно впливає на все живе. Поясню. Навіть "спрацьовуючи" десь у небі, вся "хімія" у вигляді аерозолю, пилу ще довго залишається в атмосфері. люди отримують токсичні "порції" з їжею, отрути мають властивість накопичуватися в організмі, впливати на імунітет, внутрішні органи. Наслідки дуже серйозні. Це не просто територія, а природний комплекс, який має свою унікальну рослинність, унікальних тварин. Зникнення таких ландшафтів-комплексів – величезна втрата для людства", – резюмував еколог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів