Поділитись:

Волинський нардеп залишився без озера (відео)

Четвер, 15 грудня 2016, 17:56
Волинський нардеп залишився без озера (відео)

Прокуратура Волинської області у судовому порядку скасувала право оренди народним депутатом України від "Народного фронту" Юрієм Савчуком озера Болотне у Турійському районі.

Про це розповів заступник прокурора Волинської області Ярослав Голинський, – повідомляє портал "Четверта влада".

Зі слів заступника прокурора, озеро у Турійському районі площею 19,5 гектарів незаконно віддали в оренду нардепу. Тож суд зобов'язав повернути земельні ділянки водного фонду у власність держави.

Ще в липні 2012 року Турійська районна державна адміністрація почала розробляти технічну документацію із землеустрою щодо озера Болотне та його прибережної смуги поблизу села Озеряни.

27 листопада 2013 року Турійська райдержадміністрація провела земельні торги і продала право оренди озера площею водного плеса 11,5 га та його прибережної захисної смуги площею 8 га на 10 років для рибогосподарських потреб народному депутатові Юрію Савчуку. Того ж дня сторони уклали договір оренди.

Однак прокуратура повважала, що озеро віддали в оренду незаконно.

"Розпорядження Турійської районної державної адміністрації та укладений на їх підставі договір оренди земельної ділянки прокурор вважає незаконними з тих підстав, що передана в оренду земельна ділянка входить до складу земель природнозаповідного фонду, а саме: загальнозоологічного заказника "Озерянський", що створений на території Озерянської сільської ради згідно рішення Волинської обласної ради від 31 жовтня 1991 року №226, а тому могла бути передана у користування Кабінетом Міністрів України, а не райдержадміністрацією", – йдеться в рішенні суду першої інстанції.

Тож прокуратура вимагала суд скасувати розпорядження Турійської РДА та протокол земельних торгів, визнати недійсним договір оренди та зобов'язати орендаря повернути озеро. Позов прокуратури підтримала і Волинська облдержадміністрація.

Представники ДП "Турійське лісове господарство" та Озерянської сільської ради в суді пояснили, що дійсно заказник "Озерянський" існує, однак де його межі і чи входить до нього озеро, вони не знають. А представники Турійської РДА і взагалі заперечили позов і заявили, що документація щодо встановлення меж загальнозоологічного заказника "Озерянський" в натурі (на місцевості) не розроблена. Разом з тим, за картографічними матеріалами, які має ДП "Турійське лісове господарство", озеро Болотне не входить у межі заказника.

Однак суд встановив, що озеро Болотне належить до Озерянського заказника за проектом землеустрою щодо встановлення меж цього заказника на території окремо взятої Озерянської сільради. Цей проект ще у 2009 році затвердила сама ж Турійська РДА. Належність до заказника підтвердило і Управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА.

Тож суд призначив земельно-технічну експертизу. Її мали б провести експерти Волинського відділення Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз, але через відсутність необхідної документації не змогли цього зробити..

Зрештою суд не взяв до уваги аргументи відповідачів про відсутність належних доказів того, що озеро входить до складу земель природно-заповідного фонду і вирішив, що надавати в користування озеро і його прибережну смугу мав би Кабінет Міністрів України, а не Турійська РДА. Тому у березні цього року суддя Ольга Турак вирішила задовольнити позов прокуратури і скасувати розпорядження РДА, протокол земельних торгів і визнати недійсним договір оренди.

В червні Апеляційний суд Волині підтвердив рішення суду першої інстанції і залишив його без змін.

До слова, народний депутат Юрій Савчук у своїй е-декларації за 2015 рік задекларував орендоване на Турійщині озеро, але не вказав у документі луцьку льодову арену "Снігова королева". Тоді Юрій Савчук в коментарі розповів, що договір оренди озера вже розірвали з ініціативи волинських чиновників, а в саме озеро запускали рибу і займалися на ньому спортивною риболовлею.

ДОВІДКОВО:

Юрій Савчук став народний депутатом у 2012 році за списками партії "УДАР". У 2014 році він повторно пройшов у Верховну Раду, щоправда, вже за списками "Народного фронту". Зараз у Раді він є першим заступником голови Комітету з питань запобігання і протидії корупції.

Протягом майже двох років Юрій Савчук подав дев'ять законодавчих ініціатив, з яких одна була прийнята, один депутатський запит і шість разів виступав з місця у Верховній Раді.

Надрукувати
мітки:
коментарів