Поділитись:

Розчинний йод не захистить від радіації – професор

Субота, 03 вересня 2022, 23:34
Розчинний йод не захистить від радіації – професор
Як йодна профілактика при викиді радіації призначається одноразова доза калію йодиду - і тільки після офіційного повідомлення про аварію.

На цьому наголосив директор Інституту клінічної радіології Національного наукового центру радіаційної медицини професор Анатолій Чумак в межах інформаційно-аналітичного проєкту «Насправді».

«Тільки після офіційного повідомлення треба приймати стабільний йод – калію йодид. І тільки так, як сказано – це одна таблетка 125 мг дарницького виробництва для дорослої людини», – заявив Чумак.

Водночас він наголосив, що додавати розчинний йод у воду чи молоко, як радили деякі експерти, неефективно, адже йод у такій формі майже не засвоюється організмом.

Професор Чумак також зауважив, що йодна профілактика захистить лише щитоподібну залозу і показана тільки там, де пройде брудна повітряна маса. Найголовніше – знайти укриття без щілин, сховатися у ньому на певний час та регулярно проводити вологе прибирання.

«Якщо вам нічого не треба, ви закриваєтеся у себе вдома і починаєте регулярно прибирати свою квартиру. Ви витираєте пилюку, миєте підлогу, повторно це робите, через те що буде пилюка осідати, теоретично вона може радіоактивною», – зазначив директор Інституту клінічної радіології ННЦРМ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів