Поділитись:

Румунський ексміністр публічно виступив за поділ України (відео)

Неділя, 18 вересня 2022, 10:04
Румунський ексміністр публічно виступив за поділ України (відео)

Колишній очільник МЗС та Міністерства освіти Румунії Андрей Марга, що востаннє працював в уряді у 2012 році, а у радянські часи був інформатором румунської Секурітате, зробив заяву про потребу поділити частину території Україну між росією, Румунією, Угорщиною і Польщею.

Про це політик заявив цього тижня у виступі на книжковому фестивалі «Alba Transilvana» у румунському місті Альба Юлія, – пише Українська правда.

Про промову Марги стало відомо вихідними, коли на неї звернули увагу румунські медіа. У відеозаписі (з 51-ї хвилини) він стверджує, що вважає «неприродніми» кодони України.

«Я стверджую це з усією відповідальністю, Україна у неприродніх кордонах. Вона має віддати свої території: Закарпаття – Угорщині, Галичину – Польщі, Буковину – Румунії, а Донбас і Крим – росії. Це все території інших держав, не України», – заявив Андрей Марга.

Він також заявив, що «Румунія має триматися трохи далі від війни», що війна завершиться безпековою угодою США, Китаю, росії та ЄС, а також запевнив, що Україна нібито «далека від демократії».

Варто зауважити, що 76-річний Марга, хоча і має досвід роботи міністром закордонних справ, не є дипломатом. Він очолював МЗС лише протягом 3 місяців у 2012 році у першому коаліційному уряді Віктора Понти, за партійною квотою. До цього Марга працював в уряді лише понад 20 років тому – у 1997-2000 роках він був міністром освіти. В Румунії, крім партійної діяльності, він відомий як філософ і багаторічний очільник університету в Клуж-Напока – місті, що є одним з осередків угорської меншини у Румунії.

Лише після відходу Андрея Марги з активної політики стало відомо, що у часи соціалістичної Румунії той з 1977 року співпрацював з репресивною службою Секурітате та доносив про активності, пов’язані з іноземцями, в університеті Клужа, де він навчався, а потім викладав. Дружина Марги також була інформаторкою Секурітате за часів диктатора Ніколає Чаушеску. Марга намагався спростувати цю інформацію в суді, але програв, оскільки держорган, відповідальний за вивчення архівів служби безпеки, офіційно підтвердив цю інформацію.

Як відомо, Румунія офіційно підтримує Україну в опорі російській агресії. Днями Україна, Молдова й Румунія запустили тристоронній формат взаємодії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 23 постраждалих: у Румунії перекинувся автобус з українцями

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 березня 2024
14 вересня 2023
19 лютого 2023
23 листопада 2022
02 листопада 2022
27 квітня 2022
13 січня 2022
11 березня 2021
26 травня 2018
09 січня 2018