Поділитись:

Назвали найспекотніший день в історії людства

Четвер, 06 липня 2023, 05:19
Назвали найспекотніший день в історії людства

Понеділок, 3 липня, став найспекотнішим днем, який коли-небудь реєструвався в історії людства. 

Про це повідомляє Reuters з посиланням на дані Національного центру екологічного прогнозування США, – пише Суспільне. 

3 липня, середня загальносвітова температура сягнула позначки у 17,01 °C. Такий показник побив рекорд, який був зафіксований у серпні 2016 року – 16,92°C.

«Це не та віха, яку ми повинні святкувати. Це смертний вирок для людей і екосистем», – наголосила кліматолог Фрідеріке Отто з Інституту зміни клімату та навколишнього середовища Грантема в Імперському коледжі Лондона.

За словами кліматологів, від сильної спеки останній тиждень потерпає південь США, у Китаї тривала стійка хвиля тепла з температурою понад+35°C, а в Північній Африці спостерігалася температура близько +50°C.

І навіть в Антарктиді, де зараз зима, зареєстровані аномально високі температури. Українська дослідницька станція імені Вернадського нещодавно зареєструвала рекорд температури липня, який становив +8,7°C.

«На жаль, цей рекорд обіцяє стати лише першим в серії нових рекордів, встановлених цього року, оскільки збільшення викидів і парникових газів в поєднанні зі зростанням явища Ель-Ніньо піднімає температури до нових максимумів», – заявили кліматологи.

Ель-Ніньо – це феномен, в результаті якого екваторіальна частина Тихого океану стає теплішою за звичайну не більше, ніж на 3 °C. Виникає внаслідок надзвичайно теплих вод у східній частині Тихого океану. Ель-Ніньо підживлює тропічні циклони в Тихому океані та збільшує кількість опадів і ризик повеней у деяких частинах Америки та в інших місцях.
Процес, коли екваторіальна частина Тихого океану стає холоднішою за звичайну на приблизно ту ж температуру, називається Ла-Нінья. Ці терміни перекладаються з іспанської як «хлопчик» та «дівчинка» відповідно.
Ель-Ніньйо і Ла-Нінья відбуваються кожні 2-7 років, зазвичай тривають від 9 до 12 місяців і мають широкий вплив на погоду в усьому світі. Ель-Ніньйо 2015/2016 років було одним з найсильніших за всю історію спостережень. Вони не є єдиними факторами, що впливають на наш клімат, але є найбільшими факторами впливу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів