Поділитись:

Сергій Жадан презентує у Луцьку свою нову поетичну збірку

П'ятниця, 18 серпня 2023, 10:42
Сергій Жадан презентує у Луцьку свою нову поетичну збірку

У Луцьку відбудеться презентація нової поетичної збірки Сергія Жадана під назвою «Скрипниківка».

Захід відбудеться 11 вересня о 19:00 у РЦ «Промінь» в Луцьку.

«Не пропустіть вечір поезії, яка розмиває суто академічні межі та стає чимось важливішим, щоденнішим, таким, що розлите в повітрі, що визначає наші інтонації», – анонсували організатори.

Сергій Жадан презентує у Луцьку свою нову поетичну збірку 

«Скрипниківка» – це 50 і 1 вірш, писані до і після великого вибуху, зібрані разом, поєднані відчуттям мови, яка так болюче зникає, але потім обов'язково повертається.

«Не пропустіть вечір поезії, яка розмиває суто академічні межі та стає чимось важливішим, щоденнішим, таким, що розлите в повітрі, що визначає наші інтонації», – зазначили організатори.

Придбавши книжку до 10 серпня за передпродажем на сайті видавництва, ви гарантовано отримаєте її до початку туру.

Сергій Жадан презентує у Луцьку свою нову поетичну збірку 

Довідково:
Харківський правопис, правопис Голоскевича, правопис Скрипника чи скрипниківка — правопис української мови, ухвалений 1928 року президією Правописної комісії після обговорення на Всеукраїнській правописній конференції, яка відбувалася 1927 року в тодішній столиці УСРР, у Харкові, за участі представників українських земель, які тоді перебували у складі різних держав.
Харківський правопис затвердив 6 вересня 1928 року народний комісар освіти Микола Скрипник, саме тому цей правопис називають також «правописом Скрипника», «скрипниківським» або «скрипниківкою». Григорій Голоскевич склав і видав у 1929 році Правописний словник, тому цей правопис іноді, особливо в українській діаспорі, називають «правописом Голоскевича». Уже 31 березня 1929 року його ухвалила Українська академія наук, а 29 травня — Наукове товариство ім. Шевченка у Львові.
Укладачами харківського правопису були відомі українські мовознавці, більшість яких згодом репресував і знищив сталінський режим, такі як: Агатангел Кримський, Леонід Булаховський, Олена Курило, Олекса Синявський, Євген Тимченко, Микола Грунський, Всеволод Ганцов, Микола Наконечний, Григорій Голоскевич, Борис Ткаченко й інші. Членами правописної комісії були такі українські письменники, як Майк Йогансен, Сергій Єфремов, Микола Хвильовий, Михайло Яловий та інші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів