Поділитись:

Куди найбільше їздили відпочивати українці під час війни

Автор: Ольга Зейлик |
Вівторок, 05 вересня 2023, 10:02
Куди найбільше їздили відпочивати українці під час війни

Власниця однієї з луцьких турагенцій Катерина Павлова розповіла про перередні підсумки туристичного сезону у 2023 році, про те, яким сезон видався у попередні роки, а також яким видам закордонних мандрівок віддавали перевагу її клієнти.

У коментарі журналістам сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» турагентка поділилася кількома тезами про туристичний сезон 2023, якими хоче надихнути туристів, хто сумнівається, чи варто подорожувати та колег – туристичних агентів, які припинили діяльність.

Куди найбільше їздили відпочивати українці під час війни 

Вересень, за словами Катерини, це час, коли активний туристичний сезон йде на спад, тож можна робити перші висновки про стан галузі, яка чи не найбільше постраждала від війни.

«Я веду підприємницьку діяльність з кінця 2020 року, тож вирішила проаналізувати стрибки у бізнесі за крайній довоєнний рік, перший рік повномасштабного вторгнення та 2023 рік», – зазначила Катерина Павлова.

Аналіз та порівняння буде відбуватися за січень – серпень кожного року, а це вісім місяців.

У 2021 році на відпочинок туристична агенція «Кокос Тур» відправила 409 туристів. Основні напрямки, які обирали відпочивальники, це Туреччина, Єгипет, Мальдіви, Домініканська республіка.

«Зазначу, що до вибірки ми НЕ включали туристів, які зверталися за страхуванням, оформлення зелених карт на авто та візовою підтримкою. Середній чек у 2021 році складав 600 доларів / одна особа», – пояснює турагентка.

У 2022 році кількість туристів значно зменшилася (у три з половиною рази) – 118 туристів. Основні напрямки: евакуаційні рейси в Болгарію, дотаційні тури для мам з дітьми в Хорватію, Великобританія, Ірландія, Італія, Іспанія. Середній чек склав 300 доларів на особу.

«У 2023 році ми відправили на відпочинок вдвічі більше туристів, ніж у рік повномасштабного вторгнення, а саме 241 особу», – зазначила турагентка. 

Найпопулярніші напрямки: Єгипет, Греція, Чорногорія, Хорватія, Кіпр, Таїланд. Середній чек зріс до 800 доларів / за особу. 

«Щодо прибутку, то  в 2022 році він впав в два з половиною рази у порівнянні з 2021 роком, а у 2023 році виріс (!) у півтора рази в порівнянні з 2021 роком. Тобто у серпні 2023 року моя туристична агенція не лише вийшла на прибуток довоєнного рівня, а й перевищила його. На мою думку, цьому посприяв відкладений попит туристів, які не поїхали відпочивати у 2021 році, а також те, що ринок втратив значну кількість туристичних агенцій. Зокрема, за даними однієї з турагентських мереж, близько 30% турагентів у 2022 році припини діяльність, пов’язану з наданням туристичних послуг», – пояснила Катерина.

Куди найбільше їздили відпочивати українці під час війни 

Також, варто відзначити, що у 2023 році основним критерієм вибору відпочинку українців була відсутність російських туристів.

Наші громадяни  готові відмовитися від звичних турецький та єгипетських курортів, які працюють за системою все включено, та надають перевагу європейським. Зокрема Греції, Іспанії, Чорногорії, Хорватії, Кіпру тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів