Поділитись:

50% застосунків для фінансів в Україні – російські та мають доступ до даних українців

Середа, 27 вересня 2023, 14:15
50% застосунків для фінансів в Україні – російські та мають доступ до даних українців

Більшість популярних в ​​Україні фінансових додатків мають російське походження.

Це виявило дослідження фінтех-стартапу Saldo Apps та аналітичного сервісу для мобільних застосунків ASObot з групи IT-компаній Netpeak Group, інформує «Економічна правда».

Так, App Store та Google Play налічують понад 1 000 застосунків для обліку персональних фінансів. З них популярні в Україні – близько 100.

Saldo Apps та ASObot зібрали інформацію про походження, кількість інсталів та доходи близько сотні додатків цієї категорії. Розробники виявили, що 50% нових інсталів все ще припадає на додатки, які зроблені в Росії.

«Українці просто не знають про походження тих застосунків», – зазначає CEO Saldo Apps Радомир Новкович.

Проблема російських застосунків в Україні стоїть особливо гостро ще й тому, що крім грошей українці добровільно передають свої персональні дані.

Згідно з федеральним законом 152-ФЗ «Про персональні дані» персональні дані російських користувачів повинні зберігатися на території Росії та оброблятися федеральними органами державної влади.

«Якщо російські розробники не виділили окремі сервери поза межами Росії для зберігання даних українців, це може означати, що всі дії українських користувачів, включаючи донати на ЗСУ, фіксуються на території Росії», – наголошують дослідники.

Розробники створили перелік додатків, щоб розпізнати серед них російські та уникнути спонсорування держави-агресора.

Серед 16 найбільш популярних російських додатків в Україні команда розробників виділяє: Манібокс, Money manager, CoinKeeper, Zenmoney, Журнал витрат та інші.

Раніше Netpeak Group разом з Міністерством цифрової трансформації запустили ініціативу ReplaceRUwithUA про заміну софту російського походження українськими продуктами.

Saldo Apps – це частина Netpeak Group, фінтех-екосистема для самозайнятих осіб, мікробізнесів та фінансово освічених осіб по всьому світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
05 квітня 2024
05 лютого 2024
19:00
27 січня 2024
12 грудня 2023
28 листопада 2023
06 листопада 2023
24 жовтня 2023
28 вересня 2023
15 вересня 2023
05 вересня 2023