Поділитись:

Як працюватимуть банки у блекаут: у НБУ повідомили подробиці

Неділя, 22 жовтня 2023, 06:28
Як працюватимуть банки у блекаут: у НБУ повідомили подробиці

Із кожним днем з'являється усе більше новин про підготовку України до блекауту. Одна з найголовніших порад: зніміть із карток достатньо готівки, адже банкомати та термінали можуть перестати працювати.

Журнал Banker узяв інтерв'ю в голови НБУ Андрія Пишного. Чиновник розповів, як відомство готується до роботи під час відключень світла, – пише 24 канал.

За словами Пишного, Національний банк – це одна з ключових інституцій держави, і вона має забезпечувати фінансову стабільність за будь-яких умов, у тому числі під час блекауту, обстрілів, масштабних кібератак. Голова НБУ бачить своїм завданням «укріпити економічний тил, який би підтримав героїчну боротьбу Збройних сил України».

«Наразі триває підготовка банківського сектору з урахуванням ймовірності нових терористичних атак на енергетичну інфраструктуру. Банки тестують та оновлюють плани безперервності. Тож у будь-якому випадку доступ українців до банківських послуг та власних коштів буде збережено», – запевняє Пишний.

Безперебійну роботу банківської системи має забезпечити проєкт POWER BANKING. Цю спільну мережу банків запустили 2022 року після перших масованих ракетних атак на енергетичну інфраструктуру.

«Унікальний проєкт об'єднання зусиль всіх банків системи – POWER BANKING – уже налічує понад 2 300 банківських відділень у 382 населених пунктах, які працюватимуть навіть за тривалого відключення електропостачання», – каже голова НБУ.

Що відомо про POWER BANKING

Завдяки цій ініціативі українці зможуть зняти готівку в банкоматі іншого банку на інакших умовах, ніж зазвичай. Це так званий банкоматний національний роумінг: він надає змогу зняти збільшену суму готівки, достатню для задоволення поточних потреб та формування певного запасу.

Маркування «POWER BANKING» на вході до відділення означає, що тут є спеціально обладнання, тож банк працюватиме під час блекауту.

Які послуги доступні у відділеннях мережі POWER BANKING під час блекауту:

  • отримання готівки (в банкоматах чи в касі);
  • платежі, переказ коштів (у касі чи в терміналах самообслуговування);
  • обмін валют (якщо у касі є готівкова валюта);
  • консультації менеджерів із фінансових питань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
02 березня 2024
13 січня 2024
10 грудня 2023
06 грудня 2023
07 листопада 2023
30 жовтня 2023
29 жовтня 2023
24 жовтня 2023
14:41
22 жовтня 2023
19 жовтня 2023