Поділитись:

На Волині виявили лістеріоз: захворіли вагітна жінка та немовля

Середа, 25 жовтня 2023, 16:50
На Волині виявили лістеріоз: захворіли вагітна жінка та немовля

 На Волині лабораторно підтвердили два випадки інфікування лістеріозом – захворюванням, яке спричинене розповсюдженими у ґрунті та воді бактеріями.

Про це пише Суспільне.

За даними обласного центру контролю та профілактики хвороб, у Луцькому районі занедужала вагітна жінка, у Володимирському – немовля. Наразі обох уже виписали із медзакладів.

Як зазначили епідеміологи, в області щороку реєструють поодинокі випадки хвороби, за останні 10 років їх було 15. Із них 11 – у новонароджених, два – у вагітних.

За двома новими фактами інфікування триває епідрозслідування.

Чим небезпечний лістеріоз і що це за хвороба

Джерелом лістерій є дикі гризуни, тварини, а також дикі птахи, зокрема, голуби. Зараження людини може відбуватися при контакті з інфікованими тваринами, при вживанні рибної або тваринної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, особливо, придбаний на стихійних ринках), через забруднені овочі та фрукти.

За першими симптомами схожа на харчове отруєння чи ангіну: слабкість, озноб, температура і діарея. У випадку прогресування – страждає центральна нервова система (головний мозок).

Епідеміологи Центру контролю та профілактики хвороб наголошують, що саме діти першого року життя та вагітні – серед найбільш вразливих до лістеріозу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів