Поділитись:

Велика Британія, США, ЄС, Китай та Україна підписали декларацію про ризики ШІ

Субота, 04 листопада 2023, 05:18
Велика Британія, США, ЄС, Китай та Україна підписали декларацію про ризики ШІ

Велика Британія, США, країни ЄС, Австралія та Китай 1 листопада підписали Декларацію Блетчлі. 28 країн зійшлися на тому, що штучний інтелект становить потенційно «катастрофічний ризик» для людства. 

Декларація оприлюднена на сайті уряду Великої Британії, – пише Суспільне.

Її підписали в перший день саміту з безпеки ШІ, який організувала британська влада. Як пише The Guardian, прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак привітав підписання документа. Сунак улітку вирішив прийняти саміт, бо занепокоївся тим, що моделі штучного інтелекту стрімко розвиваються без нагляду. Південна Корея проведе подібний саміт через пів року, а Франція – через рік.

На одній сцені саміту виступили міністерка торгівлі США Джина Раймондо та віцеміністр науки і технологій Китаю Ву Чжаохуей, що журналісти назвали «рідкісним явищем глобальної єдності».

Раймондо на саміті оголосила про створення окремого Американського інституту безпеки ШІ в межах Національного інституту стандартів і технологій країни, який вона назвала «нейтральною третьою стороною для розроблення найкращих у своєму класі стандартів».

2 листопада пресслужба Міністерства цифрової трансформації повідомила, що Україна теж підписала Декларацію.

Про що декларація

У декларації ідеться, що штучний інтелект відкрив великі можливості для людей у багатьох сферах життя: в облаштуванні помешкань, працевлаштуванні, транспорті, освіті, охороні здоров'я, правосудді. Але в цих же сферах він створює і значні ризики.

«Значні ризики можуть виникнути через потенційне навмисне неправильне використання або ненавмисні проблеми контролю. Ці проблеми частково пов'язані з тим, що можливості [ШІ] не повністю вивчені, тож їх важко передбачити. Ми особливо стурбовані ризиками в таких сферах, як кібербезпека, біотехнології (...), можуть посилити ризик дезінформації», — написано в документі.

Багато ризиків, пов'язаних із ШІ, є міжнародними, тому їх найкраще вирішувати у міжнародній співпраці. Країни, міжнародні форуми, компанії, громадянське суспільство та науковці повинні працювати разом.

Програма щодо подолання ризиків ШІ, згідно з декларацією, буде зосереджена на:

  • виявленні ризиків безпеки ШІ, що викликають спільне занепокоєння;
  • розробці у державах-підписантах відповідної політики з безпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів