Поділитись:

ЄС розробив проєкт гарантій безпеки для України: подробиці від Bloomberg

Середа, 22 листопада 2023, 11:28
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Агентство Bloomberg дізналося, які довгострокові зобов'язання у сфері безпеки Євросоюз готовий надати Україні − проєкт рішення Єврокомісія уже представила державам-членам.

Про це пише «Європейська правда».

Проєкт рішення про надання гарантій Україні посли ЄС обговорюватимуть цього тижня, а лідери країн-членів – на саміті наступного місяця.

За даними видання, він також ляже в основу консультацій між Києвом і країнами «Великої сімки».

Рамковий документ ЄС має на меті спиратися на ці двосторонні домовленості та охоплює такі пропозиції:

  • Передбачуваний, ефективний, сталий і довгостроковий механізм надання військової техніки Україні, який мобілізує європейську оборонну промисловість.
  • Забезпечення підготовки українських збройних сил.
  • Поглиблення співпраці з українською оборонною промисловістю з метою посилення потенціалу та узгодження стандартів.
  • Посилення здатності України протистояти кібер- та гібридним загрозам, а також дезінформації.
  • Підтримка зусиль України з розмінування і подолання забруднення, спричиненого вибухонебезпечними залишками.
  • Допомога Україні в реалізації програми реформ, пов'язаних з процесом вступу до ЄС, а також посилення її здатності контролювати запаси вогнепальної зброї, легких озброєнь і боєприпасів та протидіяти будь-якому незаконному обігу.
  • Підтримка енергетичного переходу країни і зусиль з ядерної безпеки.
  • Обмін розвідданими і супутниковими знімками.

У документі йдеться про те, що підтримку у постачанні зброї продовжуватимуть надавати через так званий Європейський фонд миру – механізм, який відшкодовує державам-членам ЄС кошти за те озброєння, яке вони постачають Україні.

Однак початковий план ЄС щодо виділення 20 млрд євро протягом чотирьох років на оплату зброї для Києва ризикує зірватися, оскільки деякі країни-члени, включаючи Німеччину, не змогли домовитися про умови, за словами одного з дипломатів Євросоюзу.

Натомість країни-члени сподіваються принаймні домовитися про виділення 5 мільярдів євро на наступний рік із зобов'язаннями щодо подальшої підтримки після цього, сказав дипломат, який говорив на умовах анонімності.

Варто зазначити, що Угорщина регулярно блокує виділення коштів з Європейського фонду миру.

Ці обговорення відбуваються в той час, коли ЄС не виконує свою обіцянку надати Україні один мільйон артилерійських боєприпасів до березня 2024 року.

Раніше члени G7 домовилися на саміті НАТО у Вільнюсі провести переговори з Україною про надання двосторонніх безпекових зобов’язань, спрямованих на стримування майбутньої російської агресії.

Зі свого боку, Україна взяла на себе зобов'язання продовжувати низку реформ, у тому числі в правоохоронній, судовій, безпековій та оборонній сферах. Деякі з ключових союзників Києва прагнуть укласти двосторонні угоди цього року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
01 березня 2024
16 лютого 2024
11 лютого 2024
29 листопада 2023
23 листопада 2023
18 листопада 2023
15 листопада 2023
09 листопада 2023
29 серпня 2023
22 серпня 2023