Поділитись:

Яка в'язкість моторної оливи краща: нюанси вибору

Четвер, 23 листопада 2023, 17:31
Яка в'язкість моторної оливи краща: нюанси вибору

В'язкість – одна з найважливіших характеристик рідини, за допомогою якої визначається її плинність. Саме за цим показником вибирається моторна олива. Чим він вищий, тим густіше мастильний матеріал для двигуна. Одним з найпопулярніших товарів є моторна олива 10W-40, 5W-30 та ін. Саме ці цифри вказують на в'язкість. Що означає цей параметр на практиці і як він впливає на якість функціонування – розповімо у статті.

Особливості в'язкості моторних олив

Плинність моторної оливи залежить від кліматичних умов довкілля:

  • взимку під впливом холоду продукт стає густішою;
  • влітку мастильний матеріал стає занадто текучим.

В'язкість складу впливає на змазування мотора — залишиться рідина на технічних вузлах ДВС чи ні. Знаючи необхідну в'язкість масла по SAE саме для вашого автомобіля, можна не переживати про його якісну роботу за будь-якої погоди.

Також в'язкість визначає швидкість змащування двигуна під час запуску на холодну. Крім того, ця характеристика впливає на охолодження двигуна при досить великому навантаженні та спекотній погоді.

Яка в'язкість моторної оливи краща: нюанси вибору

Стандарти в'язкості по SAE

Правильно підібрана олива гарантує належну роботу ДВЗ за будь-якої температури. Виробники розробили спеціальну класифікацію в'язкості моторного масла SAE. У ній передбачені позначення для літніх та зимових класів в'язкості, всього їх 11, серед яких:

  • 6 зимових класів в'язкості – від 0W до 25W з кроком 5 одиниць;
  • 5 літніх класів – від 20 до 60 з кроком у 10 одиниць.

Якщо літня в'язкість мастильного матеріалу становить більше 60, це вже не склад для мотора, а трансмісійна рідина. Найчастіше в'язкість оливи вибирається в залежності від рекомендацій виробника автомобіля, кліматичних умов, моделі машини, а також ступеня зношеності двигуна.

Як вибрати оптимальний варіант по в'язкості?

Від в'язкості багато в чому залежить якість роботи двигуна. При виборі необхідно звернути увагу на кліматичні умови регіону експлуатації автомобіля:

  1. Найстійкіша олива до холоду – склад із показником 0W. Вона може замерзнути лише за -40°С. Але це найрідкіший склад. Підходить не для всіх ДВЗ.
  2. Найбільш стійка олива до спеки – продукт з в'язкістю 60. Прекрасно відводить зайве тепло і довго нагрівається.

Для машин, які експлуатуються на території України, можна сміливо купувати оливу майже будь-якої в'язкості, оскільки температура взимку рідко опускається нижче -20 або -15°С. Щоб не помилитися з вибором, краще дотримуватися тієї в'язкості моторної оливи, яку рекомендував виробник. Інакше можна зіткнутися з різноманітними проблемами, такими як прискорене зношування двигуна, погана робота при запуску, на холостому ходу.

Надрукувати
мітки:
коментарів