Поділитись:

Нова Зеландія скасує першу у світі заборону на куріння для наступних поколінь

Вівторок, 28 листопада 2023, 02:33
Нова Зеландія скасує першу у світі заборону на куріння для наступних поколінь

Уряд Нової Зеландії планує скасувати першу в світі заборону на куріння для наступних поколінь. Причина такого рішення – зниження податків.

У 2022 році у країні ухвалили новаторський закон, що забороняв продавати тютюн людям, які народилися у 2009 році і пізніше. Закон мав запобігти смертям від куріння і заощадити мільярди доларів для системи охорони здоровʼя, – пише УП.Життя.

План поступової відмови від куріння для майбутніх поколінь містив заходи, спрямовані на те, щоб зробити куріння менш доступним. 

Він передбачав різке скорочення легальної кількості нікотину в тютюнових виробах та дозвіл на їхній продаж тільки через спеціальні тютюнові магазини. 

При цьому кількість магазинів, яким дозволено продавати сигарети, мала скоротитися у 10 разів – з 6 тисяч до лише 600 по всій країні. 

Закон мав набути чинності в липні 2024 року.

Однак у рамках коаліційної угоди національна партія «New Zealand First» погодилася скасувати закон, зокрема поправки про скорочення дозволеної кількості нікотину в тютюнових виробах, їхній продаж лише через спеціалізовані тютюнові магазини, а також вікові обмеження. 

Це, стверджують політики, має допомогти залучити більше грошей до бюджету країни.

Як заявив міністр фінансів Нікола Вілліс, заборону скасують до березня 2024 року. 

Однак, на думку представників охорони здоровʼя, цей крок «призведе до загибелі тисяч людей».

«Це велика втрата для охорони здоров'я і величезна перемога для тютюнової промисловості, чиї прибутки будуть збільшені за рахунок життів людей», – зазначила професорка Ліза Те Моренга.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів