Поділитись:

Які церковні свята відзначатимуть у грудні

П'ятниця, 01 грудня 2023, 09:45
Які церковні свята відзначатимуть у грудні

У цьому році ми вперше завершимо різдвяний піст до Нового року, адже відзначатимемо Різдво Христове за новоюліанським календарем – 25 грудня.

Як пише Православна Церква України, відтак, Різдвяний святвечір припаде на 24 грудня, неділю. У вівторок, 26 грудня, в день післясвята Різдва Христового, відзначатимемо Собор Пресвятої Богородицi. А в останній день грудня буде віддання свята Різдва Христового і день вшанування пам՚яті преподобної Меланії Римлянки та святителя Київського Петра Могили.

Всі грудневі дні до Різдва Христового теж багаті на дні вшанування пам՚яті святих і святкові дати – недарма кажуть, що в грудні що не день, то свято. 4 грудня вшановуватимемо великомученицю Варвару, 5-го – преподобного Саву. 6 грудня – день святого Миколая Чудотворця, а 9-го день ангела жінок, що носять ім’я Анна (в цей день Церква згадує зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці та день пам՚яті пророчиці Анни, матері пророка Самуїла). 

«11 грудня – преподобного Никона Києво-Печерського, а 12-го – святителя Спиридона чудотворця. 13 грудня згадуватимемо пам՚ять мучеників Євстратія, Авксентія, Євгенія, Мардарія та Ореста, а 15-го – святителя Стефана. До речі, 15 грудня цього року – п’ята річниця історичного Об’єднавчого Собору українського Православ’я, за результатами якого утвердилася наша єдина помісна Православна Церква України», – йдеться у повідомленні.

Які церковні свята відзначатимуть у грудні 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів