Поділитись:

10 причин завести кота

Четвер, 07 грудня 2023, 10:36
10 причин завести кота

Чому потрібно мати кота – пояснюють вчені.

Варто чи ні заводити кота, кожен вирішує індивідуально, але як свідчать наукові дослідження, користь від наявності вдома пухнастого друга велика, – пише ТСН.

  1. Коти задовольняють потребу в спілкуванні. Стереотип про те, що собаки ніжніші за котів, – це просто стереотип. Насправді виявилося, що кішки можуть бути такими ж люблячими, як собаки, особливо щодо жінок. Австрійське дослідження, проведене 2003 року, показало, що наявність кота  емоційно еквівалентна наявності романтичного партнера.
     
  2. Кішки можуть багато розповісти про вашу особистість. Власники котів, як показують дослідження, тихіші та замкнутіші за власників собак, менш маніпулятивні та більш скромні. Водночас вони настільки ж заслуговують на довіру, як і довіряють іншим людям.
     
  3. Коти допоможуть впоратися з втратою близької людини. Доведено, що коти допомагають людям швидше переживати втрату. Коти стають соціальною опорою людини у важкі для неї часи. Вони чудові «співрозмовники» та «психотерапевти». Люди розповідають, що часто розмовляють зі своїм вихованцем, щоб зрозуміти свої почуття, оскільки часто легше поговорити з тим, хто не реагує і не може засудити, ніж з іншою людиною.
     
  4. Коти допомагають знайти свою половинку. Якщо ви самотні і не можете домовитися про побачення, заведіть кота, радять британські вчені. Одне з опитувань показало, що 82% жінок більше приваблюють чоловіки, які люблять тварин. В іншому опитуванні 90% самотніх жінок зазначили, що чоловіки, у яких є кішки, «миліші» за тих, у кого їх немає.
     
  5. Господарі котів розумні. Опитування британських власників домашніх тварин, проведене бристольським університетом 2010 року, показало, що у людей, які мають котів, частіше є вища освіта, ніж у людей, які люблять собак. Схоже дослідження 2014 року, під час якого було опитано 600 студентів коледжу Вісконсину, також показало розумність власників котів.
     
  6. Допомагають краще спати. Опитування, проведене у Великій Британії, показало, що люди, особливо жінки, вважають за краще спати зі своїми кішками, ніж зі своїми партнерами, і вони навіть зазначають, що сплять краще з кішкою, ніж із людиною. В іншому дослідженні, проведеному Клінічним центром медицини сну Мейо, 41 відсоток людей зазначили, що спали краще завдяки своєму вихованцеві.
     
  7. У власників котів здорове серце. Мати будь-яку домашню тварину, особливо кота, корисно для серця. Останні знижують рівень стресу, зменшують рівень тривоги. Одне погладжування кішки має вже величезний заспокійливий ефект. Дослідження, яка проводилося протягом 10 років, показало, що у власників котів шанси померти від серцевого нападу чи інсульту на 30% менші, ніж у тих, хто не має котів.
     
  8. Рятують від алергії. Як це не дивно звучить, деякі вчені радять в очікуванні дитини завести кота. Національний інститут охорони здоров’я опублікував дослідження, яке показало, що діти віком до року, які контактували з кішкою, мали меншу ймовірність розвитку алергії, і не лише алергії, на домашніх тварин. За словами Маршалла Плаута, доктора медичних наук, керівника відділу алергічних механізмів Національного інституту алергії та інфекційних захворювань, "значний контакт із домашніми тваринами на ранньому етапі життя захищає не лише від алергії на домашніх тварин, але й від інших типів поширених алергій, як-от алергія на пилових кліщів, амброзію та трави". І хоча котячий паразит Toxoplasma gondii є загрозою для маленьких дітей, експерти стверджують, що міняючи щодня котячий лоток та тримаючи тварину вдома, ви будете захищені від алергії.
     
  9. Мати кота для захисту довкілля – кращий варіант, ніж мати собаку. Дослідження показало, що ресурси, необхідні для годування кота, набагато менші, ніж ті, які потрібні для собаки.
     
  10. Кішки можуть буквально врятувати вам життя. Відомо багато фактів, коли коти рятують життя людей. Одна кішка у Сполученому Королівстві попередила свого господаря про майбутній епілептичний напад, кішка в Монтані розбудила двох своїх господарів, коли почала витікат газ із труби. Якби не втручання кота, будинок би вибухнув.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
17 квітня 2024
14 квітня 2024
10 квітня 2024
16 березня 2024
15 березня 2024
13 березня 2024
12 березня 2024
09 березня 2024
25 лютого 2024
14 лютого 2024