Поділитись:

У Польщі вимагають заборонити імпорт українського цукру

П'ятниця, 15 грудня 2023, 09:43
У Польщі вимагають заборонити імпорт українського цукру

Об’єднання польських виробників цукрового буряка звернулися до нового міністра сільського господарства з проханням заборонити імпорт до Польщі українського цукру, тому що це – загроза для їхнього бізнесу.

Про це повідомляє RMF24, пише «Європейська правда».

Звернення ініціювала Національна асоціація виробників цукрового буряка. Підприємці хочуть «негайного ембарго на імпорт цукру з України».

Вони аргументують це тим, що після тимчасового призупинення дії квот на імпорт української сільськогосподарської продукції у ЄС імпорт українського цукру зріс у десятки разів і це найбільше вдарило по підприємцях сусідніх з Україною держав Євросоюзу.

«Останніми місяцями у Польщі та інших сусідніх з Україною державах спостерігалося суттєве зниження цін на цукор, що ставить польську індустрію у менш конкурентне становище, порівняно з країнами Західної Європи», – заявляють в асоціації.

Підприємці вимагають заборонити імпорт українського цукру у Польщу, наводячи приклад Словаччини та Угорщини, та вважають, що рішення ЄС про скасування квот для імпорту сільськогосподарської продукції України не має продовжуватися, коли сплине термін його дії у червні 2024 року.

Виробники просять нового міністра сільського господарства Чеслава Сєкєрського заборонити імпорт українського цукру та просувати у Брюсселі скасування рішення про необмежений доступ української сільгосппродукції на ринок ЄС, повернувши квоти, які існували раніше.

Представник Польської селянської партії Кшиштоф Пащик у відповіді на питання про потенційне ембарго сказав, що «не думає, що ембарго є правильним рішенням», і питання потрібно буде вирішувати у перемовинах з Україною та Євросоюзом.

«Нам потрібні хороші, конструктивні перемовини з українською стороною. Останнім часом у наших відносинах було забагато поганих емоцій. Ми підтримуємо Україну, підтримуємо її у боротьбі з Росією, але й повинні м’яко наголошувати, що деякі наші інтереси не можна ставити під загрозу», – зазначив він.

Як відомо, у вересні 2023 року Єврокомісія скасувала обмеження на імпорт української сільгосппродукції до п’яти східних країн ЄС, яку запровадили через скарги місцевих фермерів. Але три держави – Польща, Словаччина та Угорщина – у відповідь оголосили про односторонні обмеження на український імпорт на певні види продукції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
09 квітня 2024
08 квітня 2024
07 квітня 2024
27 березня 2024
26 березня 2024
25 березня 2024
21 березня 2024
20 березня 2024
19 березня 2024