Поділитись:

Нацбанк назвав ризики для української економіки

Субота, 16 грудня 2023, 06:48
Нацбанк назвав ризики для української економіки

Національний банк України вважає, що ризиками для української є не лише подовження війни, а й відсутність міжнародної допомоги. Натомість серед факторів, які працюватимуть на позитив, називають високу "адаптивність" українців.

Про це під час брифінгу заявив голова Нацбанку Андрій Пишний, повідомляє ТСН з посиланням на ВВС.

«Ключовим ризиком для інфляції та економіки залишається перебіг повномасштабної війни. Водночас посилилися ризики в частині міжнародної допомоги», – наголосив він.

За словами Пишного, останнім часом ця допомога надходить вже не так регулярно, як у першій половині року. Що більше, наголошує він, надалі її обсяги можуть суттєво зменшитися. Тоді Україні, половина бюджету якої фінансується коштом цієї допомоги, доведеться шукати додаткові джерела фінансування - перш за все для покриття зарплат бюджетникам та соціальних і пенсійних виплат.

Голова нацбанку зауважує: якщо посилити податкове навантаження на економіку або відновити друк грошей, виникнуть нові ризики. Зокрема, сповільниться зростання й розкрутиться інфляція.

"Так, ми визнаємо, що ризики, пов’язані із ритмічністю надходження міжнародної допомоги, до певної міри реалізувалися. Ми не вбачаємо нині підстав для відновлення емісійного фінансування", - каже керівник НБУ.

В Нацбанку очікують, що найближчим часом "ритмічність" зовнішнього фінансування відновиться. Непрямим доказом цього є успішний перегляд програми співпраці з МВФ, яка розрахована і на те, що Україна отримуватиме фінансову допомогу й від інших партнерів.

Позитивним фактором, на який у своїх прогнозах розраховує НБУ, є "висока адаптивність українського бізнесу та громадян до викликів воєнного часу". Це, каже Пишний, до певної міри "нівелює безпекові ризики". Крім того, український бізнес та громадяни непогано адаптувалися і до того, що курс гривні до долара вже не є фіксованим, а, як і до війни, визначається попитом і пропозицією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів