Поділитись:

Вчені вважають, що люди могли вплинути на еволюцію кольору очей у собак

Четвер, 21 грудня 2023, 05:28
Вчені вважають, що люди могли вплинути на еволюцію кольору очей у собак

У домашніх собак частіше зустрічається темний колір очей. Японські науковці припустили, що саме люди могли вплинути на еволюцію кольору очей собак.

Про це повідомляє The Guardian із посиланням на дослідження, опубліковане у науковому журналі Royal Society Open Science. Про це пише УП.Життя.

Собаки були одомашнені між 15 000 і 50 000 років тому. З того часу люди свідомо чи підсвідомо вибирали собак за певними рисами.

Зокрема, йдеться про «цуценячі очі». В ході еволюції у собак розвинулися лицьові м’язи, за допомогою яких вони можуть робити жалісливий вираз обличчя. Це викликає у людей бажання потурбуватися про тварину і надає таким собакам перевагу. 

Нове дослідження показало, що темні очі частіше зустрічаються у домашніх собак, ніж у їхніх «диких родичів». Крім того, таких тварин люди сприймають як більш дружелюбних.

Команда вчених порівняла колір райдужної оболонки 22 вовків, які мають різне забарвленням шерсті й проживають у різних місцевостях, та 81 домашньої собаки. Вони виявили, що останні частіше мають темніші та навіть червонуваті очі.

Потім науковці зробили 12 пар зображень, на кожній з яких була одна й та сама собака з темними та світлими очима. Їх показали 76 людям, яких попросили оцінити риси характеру тварин та сказати, наскільки вони хотіли б з ними взаємодіяти. 

Дослідники виявили, що собаки з темними очима отримали вищу оцінку за дружелюбність, ніж собаки зі світлими. Водночас їх частіше вважали поступливими, товариськими, залежними від людей, а також менш агресивними, розумними й зрілими. Аналогічні результати були отримані при повторному опитуванні ще 66 учасників.

«Ми припускаємо, що темніша райдужка ускладнює розрізнення розміру зіниці й, таким чином, створює ілюзію великої зіниці, яка пов'язана зі сприйняттям когось як більш інфантильного»– зазначив співавтор дослідження Акіцугу Конно.

Асоціація темних очей з незрілістю може спонукати людей захищати таких собак і піклуватися про них. Однак дослідження показало, що колір очей як такий не був безпосередньо пов'язаний з бажанням учасників дослідження взаємодіяти з собакою.

«Я припускаю, що світліша райдужна оболонка ока має певну еволюційну перевагу для вовків, але одомашнення втратило цей селективний тиск, і у деяких собак примітивного типу з'явилися темні очі», – пояснив співавтор дослідження Акіцугу Конно.

Однак він зазначав, що пізніший розвиток певних порід також міг вплинути на колір очей. Наприклад, собаки із забарвленням шерсті блакитний мерле мають блакитні очі.

«Загалом, собаки з темними очима, можливо, розвинули цю ознаку, щоб посилати людині незагрозливий сигнал поглядом», – підсумували дослідники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів