Поділитись:

З ефірів українських радіо повністю зникли російськомовні пісні

Четвер, 11 січня 2024, 22:31
З ефірів українських радіо повністю зникли російськомовні пісні

В ефірах загальнонаціональних радіостанцій не залишилося жодної російськомовної пісні. Однак трапляються непоодинокі випадки використання недержавної мови у радіопередачах.

Про це пише Українська правда.Життя.

В Офісі Уповноваженого із захисту державної мови повідомили, що 2 та 7 грудня 2023 року секретаріат провів аналіз добових ефірів 14 загальнонаціональних радіостанцій. 

У підсумку фахівці не знайшли жодного випадку трансляції російськомовної пісні. З 8334 пісень, які звучали впродовж двох днів, 5599 були виконані українською мовою (67,3%), 2732 – офіційними мовами ЄС (32,7%), три – грузинською.  

З ефірів українських радіо повністю зникли російськомовні пісні  

Крім того, п'ять мовників транслювали пісні виключно українською мовою, ще у п'яти їхня частка складала більш ніж 50%, у чотирьох інших – переважала музика мовами ЄС.

«Другий рік поспіль ми фіксуємо, що у відповідь на масштабне вторгнення Росії на територію України з ефіру українських радіостанцій зникли не лише пісні російських виконавців, а й російськомовні пісні. Минулого року з проаналізованих майже чотирьох тисяч пісень зафіксована лише одна російською мовою, а цього року з більш ніж восьми тисяч – жодної», – зауважив мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

Водночас в ефірах інформаційних і розважальних програм радіостанцій «Українське радіо», «Радіо НВ», «Хіт ФМ», «Мелодія FM«, «Перець FM» були випадки використання недержавної мови як ведучими, так і експертами.

«На жаль, практика українсько-російської двомовності присутня не лише в ефірах телеканалів, а й радіостанцій. Так, це не є порушенням – чинне законодавство України дозволяє незначне використання недержавної мови в прямому ефірі українськомовних програм. Проте, враховуючи десятиліття війни Росії проти України, вже на часі, не чекаючи на жодні закони, використовувати виключно українську мову в ефірах», – наголосив Кремінь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів