Поділитись:

Луцький театр «Гармидер» їде до Києва з історями про Полісся

П'ятниця, 19 січня 2024, 14:10
Луцький театр «Гармидер» їде до Києва з історями про Полісся

Луцький театр «Гармидер» покаже у Центрі Леся Курбаса в Києві виставу «Пʼять Пісень Полісся» у постановці Руслани Порицької за пʼєсою сучасної української драматургині Людмили Тимошенко. За лічені дні квитки на показ 21 січня було розкуплено, тому в театрі оголосили про додатковий показ у суботу 20 січня.

«Гармидер» — незалежний театр, який із 2003 року в місті Луцьк реалізовує мистецькі, соціокультурні, благодійні і громадські проекти, як власним коштом так і з залученням фінансування донорами, – пише газета День. З 2018 року у статусі Громадської організації «Творче обʼєднання „Гармидер”», послуговуючись гаслом «більше ніж театр» реалізував понад 20 регіональних, всеукраїнських і міжнародних проектів.

У 2019 році ГО «Гармидер» розпочав проект реновації промислового ангару у середмісті Луцька і створив у ньому сучасний альтернативний інтеграційний мистецький простір «АНГАР», орендуючи 160 кв. м. Саме у ангарі у 2020 році була створена мультимедійна вистава-перформанс «Кострубізми. Кумановський», яка у 2021 році увійшла у шорт-лист із 12-ти прем'єр українських театрів фестивалю-премії «ГРА», а саме в 3-ку номінації «За найкращу пошуково-експериментальну виставу. З 24 лютого 2022 року до червня 2023 року у просторі діяв Волонтерський штаб «АНГАР», який досі є найпотужнішим у регіоні осередком надання підтримки військовим та цивільним під час війни. Зараз простір театру повернувся до соціокультурної діяльності. «Пʼять Пісень Полісся» — перша вистава, яка була створена там театром після повернення у нього.

Команда театру «Гармидер» створила цю виставу на волонтерських засадах власним ресурсом, не отримуючи жодних державних чи грантових коштів. Натхнення для творення режисерка і актори шукали у творчій лабораторії на Волинському Поліссі, куди колектив театру їздив у дослідження.

«Ці п'ять історій — це наше проживання травм тоталітарного минулого, наша безмежна самоіронія, наша сила землі й духу. Темні часи голоду, війни та поневолення пробуджують темний бік свідомості героїв твору. Важкі усвідомлення травм народу за останнє століття трансформувалися у виставі у глибокі образи та голоси поколінь.» — ділиться режисерка вистави Руслана Порицька.

У п'єсі Людмили Тимошенко зібрані пʼять коротких історій, що трапились на українському Поліссі за останні 100 років. П'єса з моменту написання авторкою у 2020 році була перекладена англійською, польською мовами і отримала низку відзнак і гран-прі українських та міжнародних конкурсів сучасної драми.

Авторка п’єси Людмила Тимошенко відгукнулася про перегляд вистави і відвідини луцького театру:

«Сьогодні я стала свідком відкриття 20 сезону театру ГаРмИдЕр у Луцьку. Відкривалися виставою «П‘ять Пісень Полісся», яка є для мене особливою. Я бажаю цій виставі успіху, бо є усі підстави. Режисерка Руслана Порицька,  костюми, художнє вирішення сцени, енергія акторів — усі заслуговують на повні зали і вдячного глядача. Приходьте, люди, приходьте.»

Вперше п’єсу було поставлено у 2022 році у Національному драматичному театрі імені Марії Заньковецької в Львові (режисер: Ігор Білиць), а в липні 2023 року — в театрі «Гармидер». Після цього постановку цього тексту здійснили ще 4 українські театри. Таким чином у 2023 році п'єса стала прикладом як сучасна українська драматургія може завойовувати українську сцену.

«Тексти сучасних українських драматургів, які обирає для останніх постановок «ГаРмИдЕр» і режисерка Руслана Порицька, – особлива і важлива історія! Для глядачів – можливість поговорити через театр про актуальне і болісне, для театру – втілювати власну театральну естетику та експериментувати, для міста – об’єднувати людей для дуже потрібної розмови та дати можливість впевнитися, що війна не скасовує мистецтво, а мотивує для обговорення проблемних питань. Для мене як для глядача і дослідника – можливість спостерігати, як мої улюблені тексти отримують сценічне життя! Це завжди надзвичайно хвилююча історія − очікувати, як світ тексту, який вже якось втілився в уяві, оживає та набуває додаткових сенсів в іншій інтерпретації, виблискує, підморгує, кричить, співає, б’є. Що ж приховувати − ми всі хочемо, щоб нас здивували! І мене здивували!» — написала про виставу дослідниця і рідерка сучасної драматургії Жанна Бортнік.

Гастролі «Гармидера» у Києві започатковують співпрацю театру з «Алгоритмом дій». Це громадська платформа, яка прагне створити креативний хаб у Луцьку, а також має ще одну важливу мету: промоцію Луцька в Україні, як осередка креативних індустрій. Тому партнерство із театром, який 20 років веде соціокультурний діалог із лучанами піднімаючи гострі і актуальні теми, стало закономірним.

«Для нас важливо заявляти про Луцьк на театральній мапі України. Також нам цінна думка професійного глядача, столичного глядача, адже це стимулює до подальшого розвитку. Крім того, ми глибоко розуміємо колорит Полісся і ще й тому хочемо поділитися цією історією в Києві. Ми надзвичайно вдячні нашим партнерам, які розділяють з нами цінності і підтримали ці гастролі» — підсумувала керівниця театру і режисерка вистави Руслана Порицька.
 

20 січня о 18:00 кияни матимуть можливість побачити «Пʼять Пісень Полісся»  у Центрі Леся Курбаса  за адресою: вул. Володимирська, 23в.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів