Поділитись:

Стрітення Господнє: у які прикмети вірили на Волині

Четвер, 01 лютого 2024, 18:00
Стрітення Господнє: у які прикмети вірили на Волині

Свято Стрітення Господнє (Христове Стрітення) є важливою подією в християнському календарі, відзначається на 40-й день після Різдва Христового, або 2 лютого. Згідно з Євангелієм Луки, Марія та Йосип принесли Ісуса до храму в Єрусалимі, виконуючи обряд очищення за законом Мойсеєвим. Це свято має глибокі релігійні та культурні корені, об'єднує християнські конфесії.

У храмі Ісуса зустріли праведний Симеон та пророчиця Анна. Симеон визнав Христа, виголосивши пророчу молитву про відпуск слуги свого в мирі. Цей момент символізує визнання Ісуса як Спасителя світу.

Стрітення Господнє ми будемо святкувати 2 лютого. У цей день віряни приносять свічки для освячення, що символізує Ісуса як світло світу. Традиційно проводиться благословення свічок та обряд Стрітення, пов'язаний з підняттям дитячої колиски, що вказує на представлення Ісуса в храмі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли святкувати Стрітення у 2024 році

У деяких країнах існують народні звичаї, такі як приготування блискучих страв, що символізують сонце та прихід світла. Традиційно в цей день віряни також долучаються до обряду очищення для матері та новонародженого дитяти.

Україна, зі своєю багатою християнською традицією, особливо урочисто відзначає Стрітення. Храми наповнюються святковою атмосферою, віряни висловлюють подяку за благословення Христового приходу в світ.

Це свято нагадує про важливість поклоніння, послуху та підпорядкування волі Божій у повсякденному житті. Стрітення об'єднує вірян у спільному визнанні Христового приходу та надає можливість відзначити цей особливий момент у християнській традиції.

Свято не лише релігійне святкування, а й час для внутрішньої рефлексії, благословення та вдячності. Воно також надає можливість вірянам згадати про значення сім'ї, духовної складової життя та визначити важливість дотримання цінностей віри, милосердя та любові до ближнього.

У які прикмети про Стрітення вірять на Волині

Зі святом повʼязана низка прикмет, у які вірять українці. Їхнє коріння сягає часів язичництва і дійшло дотепер.

На Волині, як і у різних регіонах, країни є певні прикмети, у які вірять люди. Деякими поділилася уродженка села Підцирʼя, що на Камінь-Каширщині, Віра Дмитрук.

«Колись старші люди казали таку поговірку, що на Стрітення зима з весною зустрічається. Якщо в той день буде гарна сонячна погода, то скоро наступить весна. Якщо ж ні – зима буде до свята Сорока святих», – каже жінка.

А ось і ще кілька переповіданих прикмет:

  • Якщо на свято з даху капає, то до Пасхи овечка може наїстися трави.
  • Якщо на Стрітення півень води напʼється, то на Великдень кінь трави наїсться. Це означає, що буде відлига.
  • У церкві, коли святили свічки, і ті тріскали сильно, то старші люди казали, що буде грозове літо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів