Поділитись:

«Людей бракує»: бійці «Люті» у Луцьку розповіли про службу на передовій (фото, відео)

Середа, 07 лютого 2024, 19:33
«Людей бракує»: бійці «Люті» у Луцьку розповіли про службу на передовій (фото, відео)

Володимир Шерстюк та Сергій Михальчак  бійці об’єднаної штурмової бригади Національної поліції України «Лють». Після виконання бойових завдань на Бахмутському напрямку чоловіки повернулися з фронту на перепочинок та доукомплектацію підрозділу.

Про це пише Суспільне.

Володимир до війни служив в поліції

Володимиру – 29. Він кадровий поліцейський. До «Люті» потрапив з роти особливого призначення Головного управління Національної поліції Рівненщини. Каже: до воєнізованого підрозділу пішов його командир, а він – за ним.

«Я не міг не поїхати з командиром. Наш батальйон на 75 відсотків складається з поліції особливого призначення. Решта – відібрані з цивільних»,  розповів штурмовик

Зі слів Володимира, понад 2 місяці тривала підготовка особового складу, тих, кого відібрали до «Люті».

«Людей бракує»: бійці «Люті» у Луцьку розповіли про службу на передовій (фото, відео) 

Сергій завжди мріяв стати поліцейським

22-річний Сергій – з цивільних. Має позивний «Фіксик. До війни був різноробом на зерновому терміналі в Миколаєві. Коли почув, що до «Люті» триває набір, то одразу пішов.

«Завжди мріяв стати поліцейськимА тут така можливість. І хлопцям можна допомогти нищити ворога», — говорить капрал поліції

На службі в об’єднаній штурмовій бригаді, каже, йому допомогла гарна фізична підготовка. Впродовж 10 років штурмовик-гранатометник у мирному житті грав у футбол. Говорить, що цей вид спорту додав йому витривалості, яка необхідна на передовій.

«Я виступав на районних змаганнях по футболу, тому мені в плані бігу — це далось дуже легко. Бо йти 6 кілометрів і нести на собі вагу 40 кілограмів під артобстрілом – це постійно падати й вставати. Це дуже збиває дихання», — розповів Сергій.

«Людей бракує»: бійці «Люті» у Луцьку розповіли про службу на передовій (фото, відео)  

«Під час штурму — страху немає»

У складі «Люті» Сергій брав участь в штурмах поблизу населених пунктів Кліщіївка та Курдюмівка, що на Донеччині. Розповідає, що під час штурму страху не відчував.

«Коли ти там уже, починається штурм або сама оборона, коли на тебе ворог наступає, то в тебе є викид адреналіну. Він цей страх блокує і тому сам штурм не такий страшний», - говорить штурмовик.

Пригадав боєць один зі штурмів, коли вони займали ворожі позиції. За даними української аеророзвідки, там мало бути 2 чи 3 російські військовики, а було до півтора десятка. Його тоді здивували розміри окопів, які вони облаштували біля залізниці.

«На них кажуть кроти, бо вони риють нори собі. Навіть, от коли я був на Кордюмівці, вони прям вирили під залізницею, такі ями. Там глина, земля — камінь. Вони виривають собі такі нори, що там може поміщатися до 80 чоловік», — говорить капрал поліції.

Зі слів Сергія, «Лють» має усе необхідне забезпечення як в екіпіруванні, так і в озброєнні та техніці. Його підрозділ у процесі переходу на озброєння за зразком НАТО. Нині його колеги тренуються на полігоні і пристрілюються до нової зброї.

«У нас в взводі, наприклад, є штурмовик-дронщик, штурмовик-кулеметник, навіть є марксмени – це вже зразка НАТО – це штурмовик, але зі снайперською гвинтівкою. Наприклад, в нас на недавньому штурмі, поблизу Курдюмівки наш марксмен дуже впевнено нас прикрив вогнем, тому, що збив ворожого дрона», — розповів штурмовик.

«У підрозділі відчувається брак людей»

Однак, у підрозділі відчувається брак людей, — додає колега Володимир Шерстюк. «Лють» потребує: штурмовиків, розвідників, танкістів, саперів, операторів БПЛА, водіїв-механіків. Капрали поліції, поки перебувають у тилу, якраз займаються рекрутингом: запрошують до своїх лав колег з поліції та цивільних.

«В нас високий рівень військової підготовки, мотивації та матеріального забезпеченняВікова категорія в нас від 18 до 35 років. Сильні, фізично розвинуті хлопці нам потрібні. Головне, щоб була мотивація — нищити ворога», — розповів Володимир.

Зі слів Сергія Михальчака, в «Люті» нині триває набір та навчання особового складу. Особливої уваги приділяють медичній підготовці.

« Готуємося до нових штурмів, до повернення нашої землі. Все незабаром буде!», — додає капрал поліції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів