Поділитись:

Чому поляки блокують український кордон (відео)

П'ятниця, 23 лютого 2024, 18:27
Чому поляки блокують український кордон (відео)

Ще з початку повномасштабного вторгення у польського боку виникло незадоволення щодо продажу українського зерна та кукурудзи на території їхньої країни й вони почали виходити на мітинги. Згодом ситуація вщухла, проте через початок виборчих процесів мітинги розгорілися з новою силою.

Про це у програмі «Теревені про Луцьк» на теленалі «Конкурент TV» розповіла речниця Волинської митниці Валентина Черниш.

«Почалося все з повномасштабного вторгнення, 24 лютого, майже два роки тому. Чому так сталося? Взагалі україно-польський кордон завжди був навантажений продукцією. Трафік йшов, обіг був дуже потужний, особливо це стосується Ягодина. До повномасштабного вторгення саме 40% вантажів переправлялося через цей потужний, великий пункт пропуску. Як тільки почали обмежувати рух морями та аеропортами, то все навантаження впало на західний кордон», – розповіла Валентина Черниш.

Українські постачальники шукали спосіб продати за кордон свою продукцію, оскільки морський та повітряний шляхи закрили. З самого початку це викликало незадоволення з польського боку. Перші ластівки були на початку 2023 року, коли польські фермери виходили на протест. За словами речниці, він був не на стільки радикальний і тривалий. Але вже тоді вони почали обмежувати рух.

«Я так розумію, їм це сподобалось і вони зрозуміли, що з цього можна отримати якісь політичні дивіденди. Тоді це закінчилось тим, що на чотири види товару, зокрема зерно пшениці, кукурудзи, соняшнику і ріпаку Польща спочатку встановила одноосібне ембарго. Потім до неї приєдналися інші європейські країни. І на сьогодні ці товари на ринок Польщі не постачаються. Вони кажуть, що український виробник створив величезну конкуренцію. Вони влітку припинили той протест, а далі пішла тільки політика», – каже Черниш.

Перевізники призупинили свій страйк, а далі прийшли знов фермери. І в цьому випадку, за словами речниці, це виключно політика. Бо в Польщі проходить політичний виборчий цикл.

«Перед цим вони балотувалися до Європарламенту і формували коаліцію і зрозуміло, що були різні думки серед суспільства. Кожен політик намагався заручитися підтримкою суспільства і якимось чином показувати свою позицію по захисту національних інтересів Польщі. Далі сформувалась коаліція, але це ще не завершення політичного процесу, бо сьомого квітня у них вибори до органів місцевого самоврядування», – додає Черниш.

Місцеві органи – це якраз ті органи, які й дають дозвіл на акцію протесту. Після того у Європі розпочнуться вибори до Європарламенту, а на осінь в Польщі будуть ще й президентські вибори.

«Ми мусимо розуміти, що це у нас воєнний стан, це ми не можемо проводити вибори, проводити мітинги. Всі інші якісь демократичні свободи вони на період воєнного стану обмежуються. У Польщі такого немає. І кожен це використовує на свою користь, у тому числі це обурює та гнітить. А дехто з політичних партій, як-от, конфедерація навіть використовує антиукраїнські гасла», – резюмувала ситуацію речниця Волинської митниці Валентина Черниш.

Нагадаємо: Конгрес жінок у Польщі висловив обурення та незгоду з формою сільськогосподарських протестів у Польщі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
02 квітня 2024
19 березня 2024
26 жовтня 2023
13:49
26 серпня 2023
03 серпня 2023
19 травня 2023
31 березня 2023
29 березня 2023
28 березня 2023
24 березня 2023