Поділитись:

Одна з найменших у світі риб видає звук, гучніший за постріл – вчені

Середа, 28 лютого 2024, 03:37
Одна з найменших у світі риб видає звук, гучніший за постріл – вчені

Одна з найменших у світі риб розміром усього 12 міліметрів здатна видавати звук, гучність якого перевищує 140 децибелів.

Як пише The Guardian, згідно з дослідженням, яке опублікували в журналі PNAS, йдеться про самця виду Danionella cerebrum, – передає УП. Життя.

Науковці з університету Шаріте в Берліні за допомогою високошвидкісних відеозаписів з’ясували, що вид риб, який має найменший мозок серед усіх хребетних тварин на землі, має унікальну систему звукоутворення. 

За словами вчених, у цьому процесі беруть участь барабанний хрящ, ребра та м'язи риб.

Внаслідок вібрацій плавального міхура, який наповнений газом і допомагає їм залишатися плавучими, виникають ритмічні коливання, що призводять до скорочення "барабанних" м'язів й утворення звукових імпульсів.

Науковці пояснюють, що ребро, яке лежить поруч із плавальним міхуром, рухається спеціальним м'язом у хрящі.

Коли ребро відпускається, воно вдаряється об плавальний міхур і видає барабанний дріб. Через те, що у самців ребро набагато твердіше, ніж у самок, лише вони здатні видавати гучні звуки.

«Розуміння цієї надзвичайної адаптації розширює знання про рух тварин і підкреслює надзвичайну різноманітність механізмів руху у різних видів. Це сприяє нашому ширшому розумінню еволюційної біології та біомеханіки», – повідомляють автори дослідження.

Вчені припустили, що створення гучних імпульсів може допомагати самцям орієнтуватися в каламутній воді або відлякуванні конкурентів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів