Поділитись:

Науковці створюють «цифрового двійника» Землі, щоб моделювати природні катастрофи (відео)

Четвер, 07 березня 2024, 02:31
Науковці створюють «цифрового двійника» Землі, щоб моделювати природні катастрофи (відео)

Дослідники за підтримкою Європейського космічного агентства (ESA) розробили «цифрового двійника» Землі. Йдеться про інноваційну модель Землі для конструювання можливих природних катастроф.

Про це повідомили на порталі Space.com, – пише Суспільне. 

Проєкт дозволить краще зрозуміти та запобігти реальним ризикам, пов'язаним із зміною клімату, завдяки моделюванню різних кліматичних умов та їхніх наслідків для нашої планети.

Зазначається, що Земля не змогла б вижити без води, яка займає 71% її поверхні, а океани становлять приблизно 97%. Колообіг води в природі є вкрай складним процесом через клімат, що безперервно змінюється, на який впливає і людина. Тому прогнозування стихійних лих, таких як повені, зсуви та засухи, вимагає створення та аналізу моделей, що містять якнайбільше даних із високою роздільною здатністю і які охоплюють кожен сантиметр планети – від найвищих гірських вершин до водних глибин.

Проєкт створення «цифрового двійника» Землі спрямований на те, щоб надати науковцям інструмент, за допомогою якого можна вводити в модель нові дані та симулювати сценарії природних катастроф у різних умовах у всьому світі. Це дозволить спостерігати за потенційними ризиками, які можуть виникнути під час зсувів або інших лих, ніби вони відбувалися в реальному часі, що, своєю чергою, допоможе краще підготуватися до можливих руйнівних подій у майбутньому.

Розробка такої моделі вимагає величезних зусиль від дослідників, які використовують дані, отримані з супутників, зокрема – вимірювання вологості ґрунту, опадів, глибини снігу, випаровування та течії річок, зібрані у певні проміжки часу. Ці дані дозволяють створити докладну картину динаміки цих змінних планети. Модель, що містить дані з високою роздільною здатністю, може бути інтерактивним інструментом для дослідників.

«Наша мета – створити систему, яка дозволить нефахівцям, зокрема і людям, які ухвалюють рішення, проводити інтерактивне моделювання», – повідомив Лука Брокка з Національної дослідницької ради Італії, який є провідним автором дослідження.

На першому етапі були змодельовані території навколо річки По у Північній Італії та інші частини Середземноморського басейну.

Зусилля науковців сфокусовані на аналізі великих регіонів з метою подальшого розширення досліджень на більш локальні області. Планується розширення моделі на інші регіони Європи та співпраця з науковцями з інших континентів. Складність розроблених алгоритмів вимагає їхнього доопрацювання в міру надходження значних обсягів даних. Крім того, варто проводити більше наземних спостережень, щоб продовжувати перевіряти дані, отримані із супутників.

Переглянути платформу із «цифровим двійником» Землі можна за посиланням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів