Поділитись:

Волинський священник розповів, куди церква тратить гроші парафіян (відео)

Понеділок, 11 березня 2024, 11:01
Фото – ілюстративне
Фото – ілюстративне

За які кошти живуть священники, як використовуються гроші парафіян та чому на території храмів продають свічки й інші речі – говорили разом із волинським священником села Городище Богданом Лисаком.

Про це він розповів у програмі «Церква та релігія» на телеканалі «Конкурент TV».

Чи має священник зарплату і, чи може він брати гроші, які жертвують люди на храм?

Оскільки священник така ж людина, як і всі, то відповідно у нього є такі ж потреби, як і у звичайних людей. Тому за свою роботу він отримає заробітну плату.

«Священник – це така ж сама людина, як і усі, яка потребує їжі, одягу й має сім'ю. Тому священник за свою працю отримує якісь кошти. Священник живиться з престолу Божого. Усі жертви, які йдуть у храм, вони розподіляються церквою. І зарплата священника також входить у внутрішні видатки церкви. Тому священник й отримує кошти за свою працю», – каже отець Богдан.

Отець Богдан ЛисакОтець Богдан Лисак

Як використовуються і розподіляються кошти, які приносять у храм парафіяни?

«Кошти, які надходять у храм, використовуються громадою храму. Перш за все вони йдуть, що розрахуватися за світло, за газ, якщо його використовують, оплатити якийсь пенсійний фонд чи інші видатки, які має церква. Також на покупку церковних речей: ладан, вугілля. Якщо громада багата, більша, то у неї можуть бути якісь залишки. Тоді громада вирішує, що за ті кошти можна придбати до храму», – зазначив священник села Городище.

Він додав, що спершу з'ясовують, які у храму є першочергові потреби. Тоді вже періодично збирають кошти, щоб забезпечити ці потреби. Наприклад, гроші можуть використовувати для внутрішніх або зовнішніх робіт чи благоустрою території поблизу.

Вигнання торговців з храму – історія, яка описується у біблії. Тоді чому зараз у церквах продають свічки та інші речі?

Коли Ісус Христос охрестився в річці Йордані, він за декілька днів рушив у Єрусалим на святкування Пасхи. Там він і побачив, що у «домі його батька» є чимало торговців та міняйл.

«Ісус неодноразово був в єрусалимському храмі і те, що він бачив, йому наболіло й коли він вкотре пішов до того храму, то бачив там безлад. Там торгували, міняли гроші і займались подібним. Люди приходили до єрусалимського храму з інших країн, щоб принести жертву за свої гріхи. І коли Ісус Христос усе побачив, то його це збурило і він почав виганяти їх з храму. У той час люди трохи ставили в пріорітет прийти до храму і принести жертву, а молитва, як жертва, не розглядалась, вона була на другому плані», – каже Богдан Лисак.

Тому Христос і вигнав усіх торговців з божого храму та сказав, що це має бути дім молитви, а не дім для торговців та міняйл.

«Щодо продажу в храмах станом на сьогодні. Коли людина приходить до храму, вона приносить жертву храму. Й за це храм дає їй свічку, дві чи три, як знак поваги, що людина дала пожертву. Але найперше у церкві звучить молитва, а все інше є другорядне», – резюмує отець.

Нагадаємо: депутати Володимирської міської ради підписали звернення щодо недопустимості продовження договору про користування Українською православною церквою «московського патріархату» комплексом Успенського собору у Володимирі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів