Поділитись:

Чи скасують НМТ для творчих спеціальностей цьогоріч

Вівторок, 12 березня 2024, 15:04
Чи скасують НМТ для творчих спеціальностей цьогоріч

Міністерство освіти і науки планує провести вступну кампанію 2024 року на мистецькі та спортивні спеціальності з урахуванням результатів національного мультипредметного тесту.

Про це повідомив міністр освіти і науки Оксен Лісовий, коментуючи звернення ректора Національної музичної академії України ім. Чайковського щодо скасування НМТ для вступу до мистецьких закладів вищої освіти, – пише освіта.ua.

Водночас результати НМТ відіграватимуть меншу роль у формуванні вступного бала, ніж творчий конкурс.

«Але йдеться про вступ до закладу вищої освіти, тому базові знання з обов'язкових предметів (української мови, історії України, математики і одного предмета на вибір) мають бути у кожного вступника», – переконаний міністр.

Також Лісовий упевнений, що для університетів ключовою має бути не кількість студентів, а якість.

«Маємо пам’ятати, що ключове завдання університетів – не набрати якомога більше студентів (нагадаю, що кількість вступників зменшується – конкуренція за них зростає), а створити всі необхідні умови для здобуття студентами якісної вищої освіти», – зазначив міністр.

Окрім того, він акцентував увагу, що, посилаючись на європейський досвід, треба розуміти цінність вищої освіти.

«Справді, у частині європейських мистецьких університетів вступ відбувається на підставі портфоліо, творчого конкурсу, подекуди теоретичного іспиту та співбесіди. Правила можуть відрізнятися, але така практика є. Що ще є в європейських університетах – це розуміння цінності вищої освіти», – резюмував Лісовий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів