Поділитись:

Були за крок від «Оскара»: 8 українських фільмів, які варто глянути всім (відео)

Неділя, 17 березня 2024, 05:12
Були за крок від «Оскара»: 8 українських фільмів, які варто глянути всім (відео)

Документальна стрічка «20 днів у Маріуполі» назавжди ввійшла в історію України, як перший володар «Оскару» в цій категорії, та не варто забувати й інші значущі кінопроєкти українців. Щонайменше 8 фільмів обовʼязково варто подивитися. 

Серед них не лише воєнні картини, а й драматичні та біографічні. Обозреватель вирішив розповісти про них.

«Додому» 2019

Стрічка «Додому» Нарімана Алієва пройшла відбір до розширеного списку номінантів, але не потрапила у скорочений. Історія про воїна Мустафу з Крима, який переїхав до Києва після окупації півострову, могла б змагатися в номінації «Найкращий міжнародний фільм».

«Зима в вогні», 2015

Дуже важливий для усіх українців фільм про Революцію Гідності майже потрапив на «Оскар», але на етапі шорт-листа був відкинутий суддями. Попри це, документальний проєкт отримав визнання в усьому світі та потрапив до стримінгу Netflix.

«Погані дороги» 2021

Фільм Наталки Ворожбит не потрапив у шорт-лист 94-ї премії американської кіноакадемії і втратив шанс отримати «Оскар» у номінації «Кращий іноземний фільм». За словами режисерки, її робота присвячена людській слабкості та є жіночим поглядом на війну з Росією.

«Клондайк», 2023

Минулого року художній фільм українського режисера Марини Ер Горбач також потрапив у лонг-лист премії, але не пройшов далі. Головною подією в стрічці стало збиття малайзійського пасажирського літака рейсу MH17 у липні 2014 року

«Українські шерифи», 2016

Картина Романа Бондарчука була висунута Україною на премію "Оскар» як «Найкращий фільм іноземною мовою». Хоч золоту статуетку фільм не здобув, він може похизуватися призом журі за найкращий повнометражний документальний фільм в Амстердамському міжнародному документальному кінофестивалі.

«Параджанов», 2013

У тій же категорії 10 років тому змагався фільм про знаменитого вірмено-українського режисера Сергія Параджанова, знятий у копродукції України, Франції, Грузії та Вірменії.

«Рівень чорного», 2017

Український документально-ігровий драматичний фільм, знятий Валентином Васяновичем, міг представити країну на престижній церемонії. Хоч цього не сталося, він потрапив до 100 найкращих фільмів в історії українського кіно.

«Той, хто пройшов крізь вогонь», 2012

Художній фільм режисера Михайла Іллєнка потрапив у лонг-лист «Оскара», а також отримав багато захоплених відгуків у світі. Картина розповідає про долю хлопця з Полтавщини, Івана Додоки, який стає радянським військовим льотчиком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів