Поділитись:

Україна та плей-оф – спроба номер 8: історія футболу

Середа, 20 березня 2024, 09:00
Україна та плей-оф – спроба номер 8: історія футболу

Кваліфікація до Євро-2024 стала чотирнадцятим відбором до Чемпіонату Європи, або Світу в історії збірної України. І вже традиційно для "синьо-жовтих" вона завершилась виходом в плей-оф, до якого ми потрапили восьмий раз в історії. З попередніх семи ми проходили до фінальної частини великих турнірів лише раз. В інших випадках на Чемпіонати Світу та Європи їхали наші суперники, серед яких були як зіркові хорвати і німці, так і, здавалося б, прохідні варіанти по типу Словенії та Греції.

Про це пише Конкурент.Футбол. 

Відбір ЧС-1998. Хорватія - Україна - 2:0, 1:1

Збірна України лише вдруге брала участь у кваліфікації до великого турніру і вперше була близькою до виходу на нього. В групі з Німеччиною, Португалією, Албанією, Вірменією та Північною Ірландією ми посіли друге місце, поступившись першою сходинкою Німеччині. Проте українці обійшли на 1 бал грізну Португалію, яку зуміли перемогти в Києві з рахунком 2-1. 

Україна та плей-оф – спроба номер 8: історія футболу

У плей-оф нам дісталась зіркова збірна Хорватії з Просінечкі, Бобаном, Білічем, Станічем, Шимічем у складі. А очолював цю всю банду не менш легендарний Мірослав Блажевіч. Перший матч відбувався в Загребі на стадіоні Максімір і завершився впевненою перемогою господарів, за яких забивали Біліч та Влаович. На що українці, які в тому матчі грали без Андрія Шевченка, не спромоглись чимось відповісти. Натомість у матчі відповіді, який проходив на переповненому НСК Олімпійський, Шева був і він вже на 4-й хвилині відквитав один гол. Проте розвинути успіх Україні не вдалось, ба більше, на 27-й хвилині хорвати зусиллями Бокшича зрівняли рахунок у цьому матчі. Так та гра і завершилась і хорвати поїхали на Чемпіонат світу 1998, де здобули бронзові медалі.

 Відбір ЧЕ-2000. Плей-оф. Словенія - Україна - 2:1, 1:1

Другий відбір до Євро в історії України вийшов чи не найпринциповішим. Справа в тому, що в кваліфікаційній групі ми потрапили на росію, яку в підсумку і обійшли в боротьбі за друге місце з легендарним голом Шевченка у ворота Філімонова на московських лужніках. Першу ж сходинку в тій групі посіли Чемпіони світу з Франції. 

Україна та плей-оф – спроба номер 8: історія футболу 

У плей-оф нам дісталась Словенія у протистоянні з якою ми були великими фаворитами. Проте перший матч, який проходив у столиці Словенії Любляні, показав всім, що не все так просто. І ніби все починалось добре, оскільки перший тайм ми виграли завдяки голу Шевченка, але в другому всі пішло шкереберть. Вже на 53-й хвилині Заховіч зрівняв рахунок, а потім стався легендарний вихід Шовковського за межі штрафного майдачика і гол Ачімовіча з центру поля. Тому в Києві під шаленим снігопадом нам потрібно було відігруватись і ми це зробили на 68-й хвилині, завдяки голу з пенальті Реброва. Та щастя українських вболівальників було не довгим, оскільки вже через 10 хвилин Павлін зрівняв рахунок у цьому матчі і вивів Словенію вперед за підсумком двох зустрічей. Таким чином на Євро-2000 поїхали словенці, які швидко завершили той турнір, не вийшовши з групи з Югославією, Іспанією та Норвегією.

Відбір ЧС-2002. Німеччина - Україна - 1:1, 4-1

Третій поспіль кваліфікаційний турнір Україна зайняла друге місце в групі та потрапила у плей-оф. Цього разу в нас була не найскладніша група з Польщею, Білоруссю, Норвегією, Вірменією та Вельсом. Проте Польща змогла обійти нас, а тому українці змушені були долати сито плей-оф, де потрапили на зіркових німців.

Україна та плей-оф – спроба номер 8: історія футболу

У складі "бундестіму" тоді грали таки зірки, як Олівер Кан, Єнс Леманн, Томас Лінке, Мірослав Клозе, Олівер Біргоф, Міхаель Баллак та інші. Проте українці змогли зупинити цю зіркову банду в Києві на НСК Олімпійський, зігравши з ними внічию. Ба більше, ми навіть повели в рахунку на 18-й хвилині, коли відзначився Генадій Зубов, але вже через 13 хвилин Міхаель Баллак зрівняв рахунок. Тому до Дортмунда, де відбувся матч-відповідь, ми їхали з мріями про сенсацію, але ці надії були швидко розбиті. Оскільки вже на 15-й хвилині господарі вигравали з рахунком 3-0, завдяки швидким голам від Баллака,  Нойвілля та Ремера. Потім німці трішки заспокоїлись, а на старті другого тайму забили чертвертий – це Баллак оформив дубль. Втіхою для українців став гол престижу від Анрія Шевченка наприкінці матчу, але не більше того. Німеччина ж поїхала до Японії та Південної Кореї, де зупинити її змогла лише Бразилія, яка у фіналі в японській Йокагамі виграла "бундестім" з рахунком 2-0.

Відбір ЧС-2010. Плей-оф. Греція - Україна - 0:0, 1:0

Після вильоту від Німеччини у 2002 році ми змогли вийти на Мундіаль у 2006, де дійшли до чвертьфіналу. Також варто нагадати, що в кваліфікації Україна тоді обійшла чинних чемпіонів Європи Грецію, бронзових призерів Чемпіонату світу 2002 Туреччину та непоступливі Казахстан, Албанію, Грузію та Данію. А вже у кваліфікації до ЧС-2010 ми повернулись до плей-оф, зайнявши друге місце в групі з Англією, яка й потрапили на ЧС напряму, Хорватією, Білоруссю, Казахстаном та Андорою. 

Україна та плей-оф – спроба номер 8: історія футболу

У плей-оф нам дісталась Греція, у матчах з якою ми були фаворитами і цей статус ще більш зміцнився після нульової нічиєї в Афінах. Проте в Донецьку на Донбас-Арені нас спіткала велика невдача, оскільки ми так і не змогли пробити захист греків. Натомість "блакитно-білим", зусиллями Салпінгідіса, вдалося вразити наші ворота, чого їм вистачило для поїздки в Південну Африку, де вони не вийшли з групи з Південною Кореєю, Аргентиною та Нігерією.

Відбір ЧС-2014. Плей-оф. Франція - Україна - 0:2, 3:0

Знову кваліфікація до Чемпіонату світу завершилась для нас другим місцем в групі після збірної Англії, якій ми поступились всього одним балом у боротьбі за першу сходинку. 

Україна та плей-оф – спроба номер 8: історія футболу

І вже вкотре нам дістався топовий опонент у плей-оф. Цього разу це були французи із Карімом Бензема, Франком Рібері та висхідними зірками: Антауном Грізманом, Рафаелем Вараном і Полем Погба у складі. Проте в першому матчі Франція і близько не підтвердила свій статус фаворита. В Києві на НСК Олімпійський Україна, очолювана Михайлом Фоменком, прибила зіркових гостей з рахунком 2-0, завдяки голам Романа Зозулі та Андрія Ярмоленка. Звісно ж після такого перформенсу всі очікували вдалої поїздки до Парижу, але нас знову боляче опустили на землю. Дубль Сако та гол Бензема розбили наші мрії про поїздку до Бразилії. Франція ж туди поїхала і дісталась до чвертьфіналу, в якому поступилась майбутнім переможцям Мундіалю з Німеччини.

Відбір ЧЕ-2016. Плей-оф. Словенія - Україна - 0:2, 1:1

Вдруге наша команда потрапила у плей-оф кваліфікації до Євро і знову натрапила на Словенію, посівши третє місце в групі з Іспанією, Словаччиною, Північною Македонією, Білоруссю та Люксембургом.

Україна та плей-оф – спроба номер 8: історія футболу

Цього разу перший матч матч відбувався не в словенській Любляні, а в українському Львові, де ми здобули впевнену перемогу з рахунком 2-0, завдяки голам Ярмоленка та Селезньова. Після чого, поїхали в Любляну в статусі великого фаворита протистояння. Але без нервів не обійшлось, оскільки словенці зуміли забити вже на 10-й хвилині матчу, коли відзначився Цесар. Надалі господарі намагались відіграти і другий гол, а в кінці матчу і взагалі пішли в навалу, яка обернулась нашою контратакою і голом Ярмоленка. Таким чином, вперше в історії Україна пройшла сито плей-оф до великого турніру та поїхала на Євро-2016 до Франції, де зазнала краху в групі з Німеччиною, Польщею та Північною Ірландією, програвши всі 3 матчі.

Відбір ЧС-2022. Плей-оф. Шотландія 1-3 Україна; Вельс 1-0 Україна

Після створення Ліги Націй у 2018 році плей-оф кваліфікації до великих турнірів у Європі почав складатись із півфіналів та фіналів. У кваліфікації до Чемпіонату світу 2022 ми відчули, що це таке, потрапивши до плей-оф завдяки другому місцю в групі з Францією, Боснією і Герцеговиною, Фінляндією та Казахстаном.

Україна та плей-оф – спроба номер 8: історія футболу

Саме ж плей-оф ми зіграли влітку, а не в березні, як це було заплановано. Сталося ж це через повномасштабне вторгнення рф і призупинення всіх спортивних змагань в Україні. Тому більшість наших гравців підходила до Шотландії без практики гри в офіційних матчах. Та це не завадило нам перемогти на Хемптед Парк в Глазго. Допомогли "синьо-жовтим" у цьому голи Ярмоленка, Яремчука та Довбика, на що господарі відповіли лише взяттям воріт від Макгрегора. Далі нас очікував фінал з Вельсом в Кардіфі, де довелося грати під шаленою зливою, яка йшла весь матч. Можливо, саме вона завадила Ярмоленку нормально вибити м'яч після подачі Гарета Бейла, яку він "зрізав" у свої ворота. Стався цей доленосний момент на 34-й хвилині. Після цього ми мали не одну нагоду для того, щоб зрівняти рахунок, але Хеннесі в той вечір нікому пробити не вдалось. Тому до Катару поїхав Вельс, який провалив той турнір, зайнявши останнє місце в групі з Англією, Іраном та США.

Як бачимо, Україна погано грає плей-оф, хто б не був її суперником, але все має властивість змінюватись. Тому сподіваємось, що зі збірною Боснії і Герцеговини, а потім й з Ізраїлем, або Ісландією ми повторимо свій єдиний успішний приклад проходження плей-оф та, як і 2016, поїдемо після нього на Євро. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів