Поділитись:

Срібна чаша епохи Сасанідів: куди зник тисячолітній артефакт, знайдений на Волині (фото)

Четвер, 02 травня 2024, 16:48
Срібна чаша епохи Сасанідів: куди зник тисячолітній артефакт, знайдений на Волині (фото)

Понад 200 років тому, у 1823 році, на Волині знайшли скарб з унікальною позолоченою срібною чашею епохи Сасанідів – династії перських іранських правителів, ІІІ-VII ст. н.е.

Про це у фейсбуці розповіла професорка ВНУ імені Лесі Українки Ірина Констанкевич.

Чаша мала видовжену форму на низькій підставці, орнаментована як зсередини, так і зовні рельєфними зображеннями рослин та тварин.

Срібна чаша епохи Сасанідів: куди зник тисячолітній артефакт, знайдений на Волині (фото)

Спочатку чаша потрапила до Музею графа Чорторийського у Кракові, а потім і зовсім розійшлася по приватних польських колекціях. На початку XX ст., усвідомлюючи неймовірну цінність артефакту, український промисловець, меценат, колекціонер Богдан Ханенко якимось чином зумів віднайти, викупити та повернути чашу до України. Як саме йому це вдалося – не відомо.

Перська чаша була надзвичайно цінним експонатом і доказом того, що вже 1000 років тому Волинь мала звʼязки зі східними народами. Певний час вона була окрасою та гордістю колекції Ханенків. До моменту, поки в Київ, де знаходився маєток колекціонера, не прийшли більшовики.

Перша спроба викрасти цінну чашу була в 1928 році, коли маєток вже перетворили на музей. Тоді Держторг включив цей предмет у список на вилучення. Завдяки запереченню адміністрації музею його вдалося зберегти.

У 1929 році представники Держторгу знову повернулися до музею і знову визнали предмет, придатним для експорту (тобто тодішня влада, маючи нестачу коштів, грубо кажучи, просто викрадала дорогоцінні предмети і продавали їх за кордон) та призначили йому ціну 10 000 карбованців. Тоді адміністрація музею та професор Гіляров відстояли артефакт, ризикуючи власним життям. Численні звернення, в тому числі до Президії Всеукраїнської академії наук, дали результат.

Але радянська влада зрозуміла і запам’ятала, що цей маленький предмет становить неймовірну цінність.

1935 року «Ермітаж» в Ленінграді організовує масштабну виставку іранського мистецтва та запрошує в Київського музею низку предметів, до складу яких входила і чаша.

Це було востаннє, коли чашу бачили в Україні.

Після закінчення виставки росіяни відмовилися повертати артефакт назад до Київського музею. Спроби повернути експонат тривали десятиліттями, та не мали результату.

А вже у 1987 році в каталозі «Ермітажу» було зазначено, що чашу вони отримали як подарунок від музею Ханенків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів