Поділитись:

Страсна п'ятниця: що категорично сьогодні не можна робити

П'ятниця, 03 травня 2024, 08:50
Страсна п'ятниця: що категорично сьогодні не можна робити

Страсна п'ятниця (також Стражденна, Велика, або Свята), згідно з християнським віровченням, є днем розп'яття Христа. Це час глибокого роздуму і покаяння.

У цей день християни згадують страждання та жертву Ісуса Христа заради спасіння людства від гріха, дотримуються різних заборон і обмежень, щоб виразити пам'ять та покору перед муками Спасителя, – пише Zaxid.net. 

У цей день прийнято тримати дуже строгий піст аж до повної відмови від їжі. Увечері ж можна з'їсти трохи хліба і випити води. Це має статися після того, як відбудеться чин виносу Плащаниці.

У Страсну п'ятницю також не можна робити будь-яку роботу по дому, прибирання необхідно закінчити в Чистий четвер.

Не можна також шитивишиватипратиколоти дрова. Забороняється і будь-яка інша робота сокирою та інвентарем з металу.

Не можна робити ніяку роботу на землі: не можна орати, боронувати – вчиняти будь-які дії, під час яких необхідно проткнути землю залізом. Згідно з віруваннями, якщо посіяти в цей день насіння, то врожаю не буде.

Під забороною – будь-які веселощі. Давня приказка говорить: «Хто у Страсну п'ятницю веселиться, той весь рік буде плакати». У цей день замовкали дзвони, в хаті говорили тихо.

Нагадаємо: 3 травня в Луцьку відбудеться хресний хід з 12-ма зупинками (стояннями), що відображають останні події в земному житті Христа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів