Поділитись:

Посадка та догляд за саджанцями м'яти в саду або на підвіконні

П'ятниця, 03 травня 2024, 14:18
Посадка та догляд за саджанцями м'яти в саду або на підвіконні

Серед Ясноткових багато корисних і широко використовуваних людиною рослин. Одним із видатних представників цього сімейства є м'ята. Рід налічує понад 40 підтверджених видів і ще понад три сотні таксонів, які чекають на підтвердження. М'яту можна зустріти в садах та дикорослих посадках, біля водойм і навіть зростає у господинь на підвіконнях.

Вирощувати м'яту нескладно, то вона невибаглива. Завести знайомство з цією культурою пропонує інтернет-магазин Florium, в якому можна замовити кореневища та саджанці м'яти з доставкою по всій Україні. Рослини мають гарне приживання, швидко розростаються, мають не тільки корисні, але й декоративні якості.

Причини вирощувати м'яту

Зайнятися вирощуванням у своєму саду або на підвіконні м'яти варто з багатьох причин. Назвемо лише найочевидніші.

  1. Запашна пряність. Різні види рослини використовуються в кулінарії: у будь-якому вигляді їх можна додавати у випічку та соуси, маринади та освіжаючі чи заспокійливі напої. Також застосовується для консервації — покращує запах і запобігає процесу бродіння.
  2. Натуральний ароматизатор. Вхідні до складу ефірні олії мають оздоровлюючу і заспокійливу дію. Допомагають усунути неприємні запахи.
  3. Репелент. Ті ж ефірні олії відлякують настирливих комах. Тому м'яту висаджують ближче до вікон навколо зон відпочинку.
  4. Гарний медонос, але дає невеликий збір нектару. Водночас бджоли сприяють запиленню всіх рослин, що ростуть у саду.
  5. Доповнення ландшафтної композиції. Зелені кущі добре виглядають у міксбордерах, служать гарним тлом для яскравих рослин.

М'ята швидко розростається та захоплює нові території. При посадці треба враховувати цей нюанс, щоб наперед подбати про створення огорож.

Посадка саджанців

Посадити саджанці м'яти можна як у відкритий ґрунт, так і в контейнер, щоб тримати вдома.

Для саду

Якщо вирішили вирощувати рослину на ділянці, вибирайте місце з родючим (суглинистим або супіщаним) та пухким грунтом. Найгірше росте на глинистих землях. Від надлишку вапна губляться ароматичні властивості. Хороше освітлення — запорука успішного розвитку світлолюбної м'яти.

Для території зі спекотним посушливим кліматом варто вибрати для посадки низину. На вологих ґрунтах — облаштувати грядку на піднесенні. Культура не переносить заболоченості.

Підготовка до посадки передбачає видалення з вибраної ділянки бур'янів, внесення добрив. Висаджування у відкритий ґрунт може бути виконане навесні, наприкінці літа чи восени.

Саджанці рекомендується вкорінювати в виконані заздалегідь канавки на 5-сантиметрову глибину, дотримуючись проміжку півметра. При пізній посадці обов'язково варто замульчувати ґрунт торфом або тирсою шаром не менше 20 см.

При досягненні 15-сантиметрової висоти рекомендується виконати прищипку верхнього листа. Весною молоді м'яти удобрюють і регулярно мульчують. Не забувайте також тримати під контролем кореневу систему, що розростається.

Для дому

Для вирощування на підвіконні потрібно вибрати широкий та неглибокий контейнер. Він засипається керамзитом для дренажу та пухким поживним субстратом. У нього можна посіяти насіння або висадити живці або кореневі відведення. Найлегшим способом у домашніх умовах є живцювання.

Потрібно з дорослої рослини зрізати живець у 10 см з вузликами. Він міститься у воду доти, доки не виростуть коріння. Приблизно через 2 тижні можна переміщати живець у контейнер із субстратом. Рослині потрібна вентиляція, гарне освітлення, помірний полив та регулярне обприскування для підтримки належного рівня вологості.

Догляд за м'ятою

М'ята — із розряду невибагливих рослин. Вона не потребує великих обсягів рідини. Достатнім буде полив ділянки раз на два тижні. Але в спеку частоту поливу можна збільшити, щоб не допускати пересихання ґрунту.

Влітку також радиться періодично розпушувати землю, видаляти бур'яни. М'ята, що росте на підвіконні, при сухому повітрі потребує обприскування відстояною водою.

М'ята може обходитися без добрив. Але для прискорення розвитку щорічно можна вносити в ґрунт сечовину.

Надрукувати
мітки:
коментарів