Поділитись:

Сексу в фільмах стало майже вдвічі менше – далі буде гірше

Неділя, 05 травня 2024, 14:30
Сексу в фільмах стало майже вдвічі менше – далі буде гірше

З початку ХХІ століття кількість сексуального контенту в найкасовіших фільмах зменшилась більше ніж удвічі: у 2000 році частка фільмів без сексу становила приблизно 18 %, натомість у 2023 році – 46 %.

Про це йдеться у звіті аналітика кіноданих Стівена Фолловза, – повідомляє «The Economist». 

Якщо раніше за «розповсюдження непристойних матеріалів» у фільмах могли притягнути до відповідальності, то тепер сценаристи, режисери та дистриб'ютори на Заході більше не бояться гніву цензури. Проте зараз тема сексу піддається осуду в голлівудських колах: попри приклади дуже відвертих сцен у нещодавніх фільмах, зокрема «Чесна гра» і «Бідолахи», останнім часом кінематографісти, критики та глядачі обговорюють брак сексу на екрані.

Стівен Фолловс досліджував 250 найкасовіших фільмів в Америці щороку, починаючи з 2000 року. Проаналізувавши дані кінорейтингових агентств, а також інформацію з баз даних фільмів, де «секс і нагота» оцінюються за шкалою від «немає» до «дуже багато», він виявив, що рівень сексуального змісту у фільмах впав майже на 40 %. Іншими словами, в моді – утримання. У 2000 році менш як 20 % найкасовіших фільмів взагалі не мали сексуального змісту. Сьогодні його немає майже в половині.

Сексу в фільмах стало майже вдвічі менше – далі буде гірше

Як пише Суспільне, посилаючись на The Guardian, Фолловз називає кілька ймовірних причин, чому кількість еротичного контенту стрімко зменшилася:

  • зміна смаків аудиторії: сучасна молодь може мати загалом менший інтерес до відвертих зображень, а натомість прагнути до тоншого зображення сексуальності або взагалі обходитися без цих сцен;
  • зміна культурних норм: соціальні рухи та дискусії довкола згоди й гендерної репрезентації, ймовірно, змушують режисерів біти більш чутливими до сексуального контенту на екрані;
  • глобальний ринок: стрічки, які місять багато відвертих сцен, можуть мати вікові обмеження або зазнавати цензури у глобальному прокаті через різні культурні норми, що зменшує охоплення фільму;
  • доступність еротичного контенту: з поширенням інтернету дорослі отримали більше можливостей для пошуку еротики, і це потенційно зменшує потребу цього аспекту в кіно, змушуючи глядачів зосереджуватися на інших елементах оповіді;
  • координатори з інтимності: з приверненням уваги до проблем домагань на знімальних майданчиках роль координаторів інтимних сцен значно виросла. І їхня присутність може стримувати режисерів додавати безпричинно сцени сексу, якщо вони не є критично важливими для оповіді.

Як пише «The Economist», доля сексуальної сцени залишається за наступним поколінням. Це не обіцяє нічого доброго. 

«Покоління Z відоме своєю цнотливістю. Молодь не лише займається сексом менше, ніж їхні батьки, але й хоче бачити менше сексу на екрані», – зазначає Фолловз, опираючись на результати опитування, проведеного минулого року Центром науковців та оповідачів Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі.

Так, коли підлітків попросили проранжувати 19 тем, які їм подобається дивитися в телешоу і фільмах, вони поставили «романтику і/або секс» на 13-е місце; сьомим був «контент, який не включає секс і романтику».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів