Поділитись:

Знайшли не одне порушення: чим (не)закінчилась інспекція Луцької стоматполіклініки

П'ятниця, 10 травня 2024, 19:30
Знайшли не одне порушення: чим (не)закінчилась інспекція Луцької стоматполіклініки

У стінах Луцької міської ради депутати підбивали підсумки «інспекції» стоматполіклініки, що відбувалася минулого тижня. Спойлер – порушення знайшли й навіть не одне. Ба більше, директорка комунального закладу Любов Яковчук, яка отримала посаду, ймовірно, за сприяння мера Ігоря Поліщука, хоч сама це відкидає, не надавала необхідні документи обранцям за час перевірки.

Про це повідомила депутатка міської ради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Алла Надточій на своїй фейсбук-сторінці

Нагадаємо, що протягом тижня депутати могли приходити у заклад і директорка Яковчук мала б надавати їм усі документи та роз'яснення по роботі. Але сталося не так, як гадалося. Адже комусь інформацію надавали, а комусь – ні.

Любов Яковчук (ліворуч) та Ігор Поліщук (по центру)Любов Яковчук (ліворуч) та Ігор Поліщук (по центру)

Про результати перевірки почала мову голова комісії Оксана Лєщинська й зазначила: зауважень щодо статутної та документної роботи немає. Проте додала – в поліклініці треба медичний директор, який займатиметься організаційними питаннями. Нагадаємо, що колишнього меддиректора звільнили після зборів трудового колективу, на яких голосували за висловлення недовіри Яковчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишній меддиректор Луцької стоматполіклініки розповів про догани, тиск та переслідування

Кадрові питання досліджував очільник департаменту освіти Віталій Бондар, який теж прогалин не побачив. Проте зауважив, що у 2023 році на підприємстві видали чотири догани, а у 2024 році – аж 14. Не бачив проблем у фінансовій частині й очільник управління охорони здоров'я Володимир Лотвін. Але додав, що під час роботи комісії знайшли порушення.

Засідання комісії міської ради, травень 2024Засідання комісії міської ради, травень 2024

Надала недостовірну інформацію депутатам й перешкоджала їх діяльності?

Зокрема, депутат міськради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Валентин Хаймик розповів, що перед роботою комісії подавав запит. Він просив, щоб йому надали копію договору по тендерній закупівлі інформаційних послуг. Обранець отримав відповідь. Йому надіслали й договір, і акти виконаних робіт по цьому договору.

«Ті акти не відповідають нормам законодавства, зокрема закону про бухгалтерський облік. Там немає обов'язкових даних: дати складання акту, кількості одиниць, за які заплатили. Є просто перелік назв і загальна сума, але так не має бути. Має бути чітко вказано – що і за яку суму зроблено. На додаткові запитання, коли приходив у стоматполіклініку і питав керівника, відповідь одна єдина – звертайтесь з письмовим запитом. Хоч ми домовлялися, що керівник має відповідати на наші додаткові запитання. Під тими актами стоїть підпис директора, вона їх бачила і їх підписувала», – розповів депутат.

Валентин ХаймикВалентин Хаймик

Крім того, працівники управління охорони здоров'я, коли розглядали ці документи, теж погодилися – вони такими бути не мають. Ба більше, з'ясувалось, що ті акти, які він отримав у відповіді на запит, не збігаються з тими, які є у бухгалтерії закладу.

«Як потім виявилося у процесі робити, що та інформація, яку надали мені, вона, скажімо, не така, як є у поліклініці. Зокрема, в акті, який мені надали за березень, вказали, що послуги надали повністю з 1 по 20 березня. Акт закритий, є підписи. Замовник послуг (стоматполіклініка, – ред.) поставив підпис, що їх отримав, а надавач – що надав. У процесі роботи комісії виявилось: у бухгалтерії є інший акт – з 1 по 31 березня. Я розцінюю це як надання недостовірної інформації депутату. Я не знаю, хто це робив. Бо коли питаєш у керівника, пояснень немає», – пояснює Хаймик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після бунту лікарів луцька влада продовжує покривати директорку стоматполіклініки Яковчук

Як зауважив Валентин Хаймик, це суттєве зауваження, тому він надалі працюватиме у цьому напрямку й звертатиметься у відповідні структури. З усього цього виникає декілька запитань до директорки закладу Любові Яковчук:

«Перше питання – чому на підставі цих актів були оплачені послуги. Бо не мали б права на підставі такого акту платити. Друге питання – чому ви мені у відповіді на запит писали, що закрили договір 20 березня, а в бухгалтерії пише 31 березня. Бо коли я отримую відповідь як депутат, то сприймаю її, як достовірну», – зауважив обранець.

Любов ЯковчукЛюбов Яковчук

Керівниця Яковчук же відповіла, що консультувалась щодо цього з юристами. На її думку, усе зроблено в межах чинного законодавства і ніяких порушень немає. На запитання про те, чому ж вона надає недостовірну інформацію, директорка відмахнулась, мовляв, то технічна описка.

«Яка технічна помилка? У вас є два різні акти. Підпис стоїть і в тому, і в іншому акті. Ви там і там підписалися, поставили мокру печатку. Ви надали мені доку мент, правильно? Ви його підробили, чи як?» – цікавиться Хаймик.

Проте відповіді на це не було. Натомість від бухгалтерії закладу був лист, що вони помилково затребували акти за 31 березня. На запитання, по яких тоді актах здійснювалась оплата, директорка відповіла: по актах за те ж таки 31 число. Виходить проплату здійснили за помилковими документами.

Знайшли не одне порушення: чим (не)закінчилась інспекція Луцької стоматполіклініки

Серед іншого були й питання щодо річного плану закупівель, зокрема про суми, які до нього вносили. Зі слів Валентина Хаймика, він порівнював закупівлі у плані та фактичні закупівлі й суми не зійшлися. Наприклад, додав депутат, у плані сума закупівлі – 500 тисяч, а по факту – 1,5 мільйона. Обранець додав, що, ймовірно, ці плани взяли з попередніх років. Він порекомендував керівниці пильніше за цим слідкувати, бо коли у документі та «по факту» суми настільки різняться, тоді виникають питання...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луцьку міську стоматполіклініку можуть зруйнувати, – депутат від «Слуги народу»

Депутат міської ради Ігор Гнетньов згодом зауважив, що у нього не було змоги зустрітися з представниками колективу, особливо із частиною, яка обурилась роботі адміністрації. Він додав, що хотів би зрозуміти, як зараз працівники ставляться до керівництва, бо ж збори, де голосували за недовіру Любові Яковчук, були близько двох місяців тому. Й, на думку Гнетньова, можливо, щось змінилось у колективі.

Ігор ГнетньовІгор Гнетньов

Зауважимо, що порушували питання й коштів у касі. Бо ж Любов Яковчук нарікала: пацієнти платять лікарям на пряму й гроші йдуть поза касою. Проте підтвердити ці звинувачення профільна комісія не змогла.

Приховувала інформацію та не давала документи?

Депутатка міськради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Алла Надточій узагалі не змогла отримати жодних відповідей від Любові Яковчук щодо роботи закладу. Бо та, зі слів обраниці, не надавала документи та дані, які від неї вимагали.

«В рамках цієї комісії я як депутат не отримала жодної інформації на поставлені питання. Через те я не мала змоги проаналізувати. Ми просили інформацію про те, як збирають потреби лікарів протягом кварталу та року. Які запити були і які вони отримали. В середу я приходила на підприємство, але Любов Яковчук не надала жодної відповіді, жодної інформації. Я хотіла дізнатися про догани, але одразу прийшла керівниця і вже після того чомусь кадровику терміново треба було йти в держадміністрацію подавати на бронювання», – каже Надточій.

Алла НадточійАлла Надточій

Депутатка додає, що потім намагалася отримати інформацію про закупівлі закладу. Але, як-то кажуть, наша пісня гарна й нова...

«Потім пішли по закупівлях. Точно так само. На елементарні запитання про закупівлю досить вартісного обладнання не надали. Роз'яснень про те, як обирали теж не було. Отака робота була. Я прийшла вчора, щоб отримати інформацію, яку просили. Виявилося, що завідуюча відділенням у відпустці. Ми просили, щоб нам організували організувати зустріч з колективом. Можливо, з тими, які звільнилися. Вони там працювали, коли писалася скарга. Можна було б поспілкуватися. На що нічого не було зроблено», – розповіла Алла Надточій.

Алла НадточійАлла Надточій

Вона зауважила, що відповіді надавали лише тим депутатам, які якось «прив'язані» до міської ради: або працюють на комунальних підприємства, або працюють в різних управліннях. Іншим же членам комісії жодних даних не надали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцькій стоматполіклініці лікарі змушені за свій кошт купувати робочі матеріали

Заступниця міського голови Ірина Чебелюк попросила Любов Яковчук надати усі відповіді, аби депутати не говорили про необ'єктивність та упередженість. Після цього очільниця комунальної стоматології швиденько почала записувати запитання депутатів й пообіцяла надати відповіді у вівторок, 14 травня.

Оксана Руднік, Ірина Чебелюк та Оксана ЛєщинськаОксана Руднік, Ірина Чебелюк та Оксана Лєщинська

Що таке культура спілкування?

Вже на завершення депутати згадали і за культуру ділового спілкування. Бо ж, на їх думку, директорка дозволяє собі не зовсім етичні вислови у бік членів профільної комісії.

«Любов Анатоліївна, до колег-депутатів моїх майте якусь трохи повагу. Щоб не було таких висловів, які лунали під час роботи комісії, оце: «лапшу на вуха вішаєте». Щоб таких слів не вживати. Ми не на базарі знаходимося. Ми працюємо в робочій комісії. Ви керівник закладу, посадова особа, тому майте якусь трохи повагу», – зазначив Валентин Хаймик.

Проте Любов Яковчук ніби води у рот набрала й ніяк не зреагувала. Якщо ж такі вислови керівниця дозволяє собі у бік депутатів, то нам лишається тільки здогадуватись, як вона спілкується зі своїми підлеглими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцькій стоматполіклініці працівники скаржаться на цькування

***

Хоч під час комісії хотіли поставити крапку у питанні проблем в міській стоматполіклініці, але цього зробити не вдалося. Бо ж депутати на свої питання відповіді не отримали. Як і не поспілкувалися із працівниками. Тому історія отримає своє продовження 20 травня, коли в стінах медзакладу проведуть збори трудового колективу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів